Calendar Ortodox 10 decembrie. Creștinii îi celebrează pe Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Evgraf

Calendar Ortodox 10 decembrie. Creștinii îi celebrează pe Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Evgraf
| Foto: doxologia.ro

Pe data de 10 decembrie, biserica ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Evgraf. Sfinții au viețuit pe timpul împăratului Maximin. În Alexandria acelor timpuri, erau mari tulburări între creștini și păgâni.

Drumul spre sfințenie

Mina, de neam atenian și sfătuitor al împăratului Maximin a primit de la împărat o poruncă. El a fost trimis în Alexandria pentru a izgoni creștinătatea din cetate. Împărătul Maximin însă nu știa că Mina se arăta păgân doar pe dinafară. Sfântul era însă păzitor al poruncilor lui Dumnezeu și a tăinuit acest lucru multă vreme. Cu înţelepte sfaturi, Mina a împăcat păgânii şi creştinii, poruncindu-le să îşi ţină fiecare credinţa sa. A început apoi a-şi mărturisi credinţa şi i s-a dat lui darul de a vindeca neputinţele, prin numele Domnului şi semnul Crucii.

Auzind cele întâmplate, Maximin s-a mâniat și l-a trimis pe dregătorul său, Ermoghen, să îndrepte cele făcute de Mina. Ermoghen era un păgân vestit, însă știut de toți ca fiind și milostiv. Mergând acesta spre Egipt, a avut o vedenie cu trei bărbaţi care i-au prorocit că va ajunge să cunoască pe Împăratul Cel Adevărat şi că va lua cinste de la Acela. Spăimântându-se Ermoghen şi ajungând în Alexandria, a fost întâmpinat chiar de Sfântul Mina.

Ermoghen a poruncit să îi fie tăiate tălpile şi să îi fie despuiată carnea, să îi fie tăiată limba şi să îi fie scoşi ochii, să vadă de-l va vindeca Domnul pe care Îl mărturisea. Şi, fiind iarăşi trimis în temniţă, l-a vindecat Domnul, umplându-l de bucurie şi prorocindu-i că şi Ermoghen se va nevoi pentru numele Lui.

Ermoghen i-a sărutat picioarele cuviosului şi ei au început să propovăduiască împreună. Treizeci de episcopi au venit pentru a-l boteza pe Ermoghen şi o mulţime mare de popor. Ermoghen și-a împărțit averea la săraci și a fost ales episcop al Alexandriei. El a sfărâmat idolii, izgonind duhurile viclene şi tămăduind de boli pe cei suferinzi.

Furia împăratului Maximin

Aflând că Ermoghen s-a alăturat sfântului Mina, împăratul și-a adunat oastea și a intrat în cetate. Sfinții Mina și Ermoghen au fost prinși, însă îngerii Domnului i-a îndemnat să nu se teamă. Ermoghen i-a vorbit împăratului despre minunele văzute, dar acesta a poruncit ca Sfântului Ermoghen să îi fie tăiate mâinile şi picioarele şi arse, apoi i-a spart pântecele cu o suliţă şi ostaşii i-au aruncat trupul în râu. Iar pe Sfântul Mina temându-se să îl întrebe ceva, a poruncit ca acesta să fie spânzurat, atârnându-i pietre de picioare.

Domnul i-a vindecat pe ambii mucenici și i-a arătat împăratului. Văzând cele întâmplate, un om din popor, cu numele Evgraf s-a lepădat de zei și l-a mărturisit pe Hristos. De mânie, împăratul păgân a luat sabia și l-a tăiat în bucăți şi a poruncit ca Sfinţilor Mina şi Ermoghen să le fie tăiat capul. Astfel, toți trei au mers la Domnul pe care îl propăvăduiseră.

Comenteaza