Calendar ortodox 11 aprilie 2024: E sărbătoare mare, cu cruce roșie. Rugăciunea pe care dacă o spui azi vei obţine ajutor grabnic

Calendar ortodox 11 aprilie 2024: E sărbătoare mare, cu cruce roșie. Rugăciunea pe care dacă o spui azi vei obţine ajutor grabnic

În această zi, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Calinic de la Cernica, considerat ocrotitorul celor aflaţi în mari nevoi şi suferinţe. 

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica s-a născut în București, pe 7 octombrie 1787. La vârsta de 20 de ani ajunge la mănăstirea Cernica. La cererea duhovnicului său, tânărul Constantin devine monahul Calinic.

La mănăstirea Cernica a fost ieromonah, preot și stareț timp de 31 de ani. În anul 1850, este ales în fruntea episcopiei Râmnicului. Această episcopie funcționa la Craiova și fusese mutată în urmă incendiului din 1847. Reclădind catedrala episcopală de la Râmnicu-Vâlcea, s-a mutat aici în 1857, unde a păstorit până în 1868.

Potrivit crestinortodox.ro, printre înfăptuirile de seamă ale Sfântul Ierarh Calinic se numără și Mănăstirea Frasinei. Pentru curăția vieții sale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca să fie trecut în rândul sfinților. Canonizarea a avut loc la Mănăstirea Cernica în zilele de 21 și 23 octombrie 1955. Prăznuirea a fost fixată la data trecerii sale către Domnul, 11 aprilie, iar tot atunci au fost alcătuite și slujbele de pomenire ale Sfântului, precum și viața sa și felul zugrăvirii chipului său.

Sfântul a fost îngropat la Mănăstirea Cernica, în tinda Bisericii „Sfântul Gheorghe“, acolo unde se află și moaștele acestuia.

Tot astăzi, Biserica face pomenirea Sfantului Antipa, episcopul Pergamului și a Sfantului Farmutie.

Rugăciunea Sfântului Calinic pentru depăşirea nevoilor şi suferinţelor

De Dumnezeu purtătorule, părintele nostru Calinic, povăţuitorule al călugărilor, podoaba cuvioşilor şi lauda arhiereilor, ajutătorule al celor din nevoi şi făcătorule de minuni!

Cu nevoinţele tale chip de sfinţenie te-ai arătat, iar acum cu îngerii în ceruri te veseleşti; cu care roagă pe Milostivul Dumnezeu să ne dăruiască nouă vindecare grabnică și mântuire.

Cu întărire Dumnezeiască împărtăşit fiind, părinte, goneşte întunericul sufletului meu, ca să laud după cuviinţă lupta ta cea bună împotriva nevăzuţilor vrăjmaşi, a patimilor trupului şi a lumeştilor deşertăciuni.

Primeşte, preasfinte, cântarea şi rugăciunea noastră, a celor nevrednici și aflați la vremuri de mari încercări şi caută din înălţimea cerului spre cei ce cu credinţă şi cu dragoste cinstesc sfântă pomenirea ta. Amin!

 

Comenteaza