CALENDAR ORTODOX | 13 noiembrie: Sf. Ioan Gură de Aur, cel mai mare predicator creştin

CALENDAR ORTODOX | 13 noiembrie: Sf. Ioan Gură de Aur, cel mai mare predicator creştin

În fiecare an, pe 13 noiembrie, Biserica Ortodoxă alături de toţi credincioşii din lume îl cinstesc pe Sfântul Ioan Gură de Aur, Arhiepiscop al Constantinopolului.

Sfântul Ioan Gură de Aur este cunoscut ca un ilustru și vestit dascăl al lumii, iar ca predicator a fost considerat cel dintâi. 

Sfântul Ioan Gură de Aur a provenit de pe meleagurile Antiohiei din părinți credincioși ortodocși. Pe tatăl sau îl chema Secund Stratilatul iar pe mama sa Antuza.

Încă de mic copil arată o înclinație pentru știință cuvintelor, excelând la învățătură. Datorită firii ascuțite, învață învățătura elinească, devenind ucenic al lui Libanie și Andragatie, sofiști din Antiohia, iar mai apoi a celor din Atena, scrie calendarortodox.ro.

De la ei a reușit să deprindă toată înțelepciunea elinească, dar și Sfintele Scripturi, datorită cărora a reușit să își umple viața de curăție, fiind numit în funcția de cleric de Sfântul Meletie, patriarh al Antiohiei. Mai apoi, Flavian îl hironeste ca diacon și preot.

De-a lungul vieții sale a creat foarte multe învățături pentru pocăința dar și pentru o bună podoabă a obiceiurilor creștinești. Toată viață și-a petrecut-o tâlcuind dumnezeiasca Scriptură.

Pe când Nectarie, patriarh al Constantinipolului este chemat la Domnul, Ioan Gură de Aur este chemat de la Antiohia, iar în urma votului episcopilor dar și din porunca împăratului Arcadie, Ioan este hironit ca patriarh al Constantinopolului.

Sporește din ce în ce mai mult în nevoință tâlcuirii Sfintelor Scripturi dar și la dăscălia întrebărilor, atrăgând și determinând foarte mulți oameni să urmeze calea cea dreaptă, a pocăinței. A preferat să dea mâncarea lui nevoiașilor, mâncând de multe ori doar zeamă de orz. Obișnuia să doarmă foarte puțin, însă nu pe pat, ci susținându-se pe niște funii.

Deoarece s-a certat cu împărăteasa Eudoxia, care răpise via unei văduve sărace, sfântul o mustră, cerându-i să nu țină un lucru străin cu silă. Aceasta deveni înverșunată și îl alungă pe Ioan de pe scaun într-o prima fază iar mai apoi încă o dată cu ajutorul episcopilor. Se mai întoarce o dată însă iarăși este alungat la Cucuzo al Armeniei, unde va fi batjocorit și își va găsi sfârșitul, dându-și sufletul Cinstitului Dumnezeu.

Așa cum se pomenește și în istoria lui, după ce este înlăturat de pe scaunul episcopal, cei care au complotat pentru acest lucru au căzut bolnavi, murind de moarte rea. Cinstitele moaște ale Sfântului Ioan Gură de Aur au fost aduse la Constantinopol, unde vor rămâne până la marele cutremur.

Comenteaza