CALENDAR ORTODOX 18 IUNIE - Creștinii îi cinstesc pe Sfinții Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul

CALENDAR ORTODOX 18 IUNIE - Creștinii îi cinstesc pe Sfinții Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul
| Foto: crestinortodox.ro

Sfinții Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul au luat mucenicia în anul 73, în vremea persecuției împotriva creștinilor pornite de cezarul Adrian.

Leontie a fost comandant roman În orașul Tripoli din Fenicia. Cezarul Adrian, aflând ca Leontie este creștin a trimis un detașament militar pentru a-l aresta.

Ipatie, conducătorul acestui detașament, s-a îmbolnăvit pe drum, oastea fiind nevoită șă se oprească. Într-o noapte lui Ipatie i s-a arătat un înger, zicându-i: „Dacă vrei să te faci bine, atunci striga de trei ori cu glas mare, ridicandu-ți privirea spre cer: „Dumnezeule al lui Leontie, ajută-mi mie!”.

Ipatie a descoperit ostașilor vedenia și toți au strigat după cum spusese îngerul. Minunea însănătoșirii lui Ipatie i-a uimit pe mulți, dar mai ales un anume Teodul.  Atunci Ipatie și Teodul au luat hotărârea de a lua înainte celorlalți pentru a-l găsi ei primii pe Leontie.

Ajungând, Leontie le-a grăit lor despre credința în Hristos astfel încât inimile lor s-au aprins de dragoste pentru Dumnezeu. În acel moment, un nor i-a umbrit din care s-a pogorât asupra lui Ipatie și Teodul o rouă minunată. Acesta a fost Duhul Sfânt Care a botezat sufletele lor. Tot atunci Leontie a grăit către ei astfel: „Întru Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh."

Comenteaza