Calendar ortodox 18 martie 2023. Ce sărbătoare importantă este astăzi

Calendar ortodox 18 martie 2023. Ce sărbătoare importantă este astăzi

Este sărbătoare mare pe 18 martie pentru toți creștinii, potrivit calendarului Ortodox.

Sfântul Chiril s-a născut la Ierusalim în anul 315, după Hristos, pe vremea când domnitor era Împăratul Constantin cel Mare.

Macarie al Ierusalimului l-a hirotonit diacon și Episcopul Maxim II l-a hirotonit preot.  

După ce a ajuns episcop pe scaunul Ierusalimului, a început un conflict deschis între Acaciu și Chiril. Cel din urmă pretindea primatul, motivând că scaunul episcopal de la Ierusalim era apostolic. În urma conflictului dintre cei doi a rezultat exilarea lui Chiril de trei ori. 

Exilarea de trei ori a lui Chiril a făcut ca sinodul de la Antiohia din anul 379 să îl trimită pe Sfântul Grigorie de Nyssa să vadă care este, de fapt, situația. Sfântul Grigorie a spus că Biserica de la Ierusalim deținea o credința sănătoasă.

Sfântul Chiril a participat la sinodul II ecumenic care a avut loc în anul 381, unde și-a mărturisit ortodoxia credinței sale.

Sfântul Chiril a avut de luptat din greu de-a lungul vieții sale cu ereticii arieni care erau din ce în ce mai puternici în vremea domniei lui Constantius, fiul Marelui Constantin. Cea de-a doua luptă a fost împotriva evreilor în timoul domniei lui Iulian Apostatul, nepotul Marelui Constantin, care avea privilegii mari și puteri.

Sfântul Chiril s-a stins din viață în anul 386, când la domnie era Împăratul Teodosie cel Mare, potrivit stirilekanald.ro.

Comenteaza