Calendar Ortodox 19 martie: Sfinții Mucenici Hrisant și Daria sunt prăzuiți de creștini

Calendar Ortodox 19 martie: Sfinții Mucenici Hrisant și Daria sunt prăzuiți de creștini
| Foto: pravila.ro

Pe 17 martie, credincioții îi cinstesc pe Sfinții Mucenici Hrisant și Daria, cei doi soți care au fost îngropați de vii și chinuiți pentru credința în Hristos. Este și zi din Postul Paștelui, cu dezlegare la ulei și vin.

Sfântul Hrisant a fost fiul lui Polemius, un distins patrician. A trăit în secolul al III lea. După ce citește Faptele Apostolilor, primește să fie botezat. Tatăl său a făcut tot posibilul ca Sfântul Hrisant să lepede credința în Hristos. După multe încercări în acest sens, îl obligă să o ia în căsătorie pe Daria, o tânară păgână. Însa, Hrisant ii aprinde Dariei dorul după unirea cu Hristos. După moartea tatălui său, Hrisant nu se mai ferea de nimeni, mărturisea în fata tuturor credința în Hristos. Fiind pârâți prefectului Celerin, au fost dați pe mâna tribunului Claudiu. Dumnezeu i-a ajutat atât de mult, încat aceștia primeau chinurile cu bucurie. Claudiu, uimit de felul în care aceștia răbdau suferințele, s-a făcut creștin cu toată familia. Pentru aceasta el și familia sa au suferit mucenicia.

Îngropați de vii pentru credința în Hristos

Daria a răbdat cu atâta vitejie chinurile, încat păgânii strigau: „Daria este o zeiță!” Dupa diferite chinuri, torționarii au hotărât ca Hrisant și soția sa Daria, să fie îngropati de vii. Mai tarziu s-a zidit o biserica în acel loc.

Acești soți propovăduitori și împreună-mucenici pentru Hristos au trecut la cele veșnice în anul 283, la Roma, sub domnia împăratului Numerian.

Troparul Sfinților Mucenici Hrisant și Daria

Mucenicii Tăi, Doamne Hrisant și Daria, întru nevoințele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca având puterea Ta pe chinuitori au învins; zdrobit-au si ale demonilor neputincioasele îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot pe 19 martie, facem pomenirea:

- Sfântului Claudiu Tribunul;
- Sfintei Mucenițe Ilaria, soția lui Claudiu;
- Sfinților Mucenici Iason și Mavru, fiii lui Claudiu Tribunul și al Ilariei;
- Sfântului Mucenic Panhariu;
- Sfinților Diodor, preotul, și Marian, diaconul;
- Sfântului Dimitrie Strungarul.

Comenteaza