Calendar Ortodox - 24 mai. Sfântul Cuvios Simeon este prăzuit de creștini

Calendar Ortodox - 24 mai. Sfântul Cuvios Simeon este prăzuit de creștini
| Foto: doxologia.ro

Pe 24 mai, credincioșii îl pomenesc pe Sfântul Cuvios Simeon, „cel din Muntele Minunat”.

Sfântul Cuvios Simeon a trăit în secolul al VI-lea. S-a născut în Antiohia Siriei (522). La vârsta de 6 ani ajunge în pustie, la părintele Ioan. Prin purtarea de grijă a acestui părinte, s-a dat celor mai aspre nevoințe de postiri, privegheri și rugăciune.

Sfântul Cuvios Simeon a petrecut mulți ani pe stâlp, rugându-se lui Dumnezeu și cântând psalmi. Sub călăuzirea lui Dumnezeu, el s-a retras într-un munte numit Minunat de către însusi Domnul. De la numele acestui munte, Simeon s-a numit și el „cel din Muntele Minunat." Vindeca cele mai cumplite boli, îmblânzea fiarele sălbatice, vedea la mari depărtări de loc, și pătrundea în inimile oamenilor. Uneori petrecea fără somn și câte treizeci de zile; iar alteori trăia chiar și mai mult fără hrană, căci primea hrana cerească din mâinile îngerilor.

Sfântul Cuvios Simeon a trecut la cele veșnice la șaptezeci și cinci de ani.

Troparul Sfântului Cuvios Simeon

Locuitor pustiului și înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtatorule de Dumnezeu, părintele nostru Simeon; și cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cerești daruri luând, vindeci pe cei bolnavi și sufletele celor ce aleargă la tine cu credință. Slava Celui ce ți-a dat ție putere; slavă Celui ce te-a încununat pe tine; slavă Celui ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Tot pe 23 mai, facem pomenirea:
- Sfântului Vincențiu de Lerin (secolul al V-lea);
- Sfinților Mucenici Meletie Stratilatul;
- Sfinților Ioan, Ștefan, Serapion Egipteanul și Calinic Magul;
- A doisprezece comiți și tribuni, a trei femei: Marciana, Paladia și Sosona și a doi prunci: Chiriac și Hristina.

Comenteaza