Calendar Ortodox 29 martie. Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor este prăzuit de creștini

Calendar Ortodox 29 martie. Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor este prăzuit de creștini
| Foto: pravila.ro

Pe 29 martie, credincioșii îl pomenesc în zi de post al Paștelui pe Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor, căruia i-au fost tăiate urechile și omorât cu venin de insecte pentru credința în Iisus.

Sfântul Mucenic Marcu, episopul Aretuselor, a distrus în timpul împăratului Constantin cel Mare (306-337) mai multe temple păgâne, zidind în locul lor biserici. Când la tronul împărătesc ajunge împăratul păgân Iulian Apostatul (361-363), episcopul Marcu a fost supus la multe chinuri.

Despre suferințele Sfântului Marcu pentru credință, ne scriu Sfântul Grigorie Teologul și Fericitul Teodorit. A fost biciuit, batjocorit, defăimat, și târât pe străzile cetății. I s-au tăiat urechile, a fost dezbrăcat, uns cu mire, legat de un copac spre a fi omorât de veninul insectelor. Mucenicul lui Hristos a îndurat toate fară jeluire. Răbdarea lui i-a impresionat puternic pe cetățenii orașului. Datorita învățăturii sale, mulți păgâni au primit credința în Hristos. Atât de sălbaticiți în lucrarea diavolului au fost torționarii lui cei păgani, încat atunci cand l-au ucis, i-au sfâșiat măruntaiele cu dinții, potrivit crestinortodox.ro

Troparul Sfântului Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor

Si partas obiceiurilor si urmator scaunelelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele inalte. Pentru aceasta, cuvantul adevarului drep invatand si cu credinta rabdand pana la sange, sfintite mucenice Marcu, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

Tot pe 29 martie, facem pomenirea:

- Sfântului Mucenic Chiril, diaconul;
- Sfinților Mucenici Iona, Varahisiu și a nouă mucenici, împreună cu dânșii;
- Sfântului Cuvios Eustatiu, episcopul Chiului Bitiniei;
- Sfinților Apostoli Sosten, Apolo, Chifa și Epafrodit;
- Sfântului Diadoh, episcopul Foticeii, în Epir.

Comenteaza