Calendar Ortodox 3 martie: Sunt sărbătoriți Sfinții Mucenici Vasilisc, Eutropiu și Cleonic

Calendar Ortodox 3 martie: Sunt sărbătoriți Sfinții Mucenici Vasilisc, Eutropiu și Cleonic
| Foto: credindumnezeu.com

Pe 3 martie, ortodocșii îi prăzuiesc pe Sfinții Mucenici Eutropiu și Cleonic, frați și pe prietenul lor Sf. Vasilisc. Cei trei au fost greu încercați de închisoare deoarece nu au renunțat la credința în Hristos și au sfârșit precum Mântuitorul.

Creștinii ortodocși îi prăzuiesc azi pe Sfinții Mucenici Vasilisc, Eutropiu și Cleonic. Ultimii doi au fost frați și buni prieteni cu Vasilisc (nepotul Sfântului Teodor Tiron). Aceștia nu au renunțat la credința în Iisus Hristos, de aceea ajung la închisoare. Se aveau ca frații și au devenit rude prin Hristos.

Încercații ispitelor împotriva lui Hristos

Asclepiodot, conducatorul orașului Amasea, va încerca să-l ademenească pe Eutropie mai întâi prin invitația la o receptie bogată, pe care Sfântul o va refuza prin cuvintele Psalmistului:

„Fericit bărbatul care n-a umblat în sfatul necredincioșilor” (Ps. 1:1), iar mai tărziu prin oferirea unei sume de bani, pe care Eutropie a refuzat-o amintindu-i guvernatorului că din cauza arginților, Iuda și-a pierdut sufletul. Ighemonul văzând că nu reușește să-l facă pe Eutropiu să aducă jertfa zeilor, le va cere lui Cleonic și Vasilisc acest lucru. Însă, aceștia au răspuns:

„Precum crede fratele nostru Eutropiu, cel întarit pe piatra credinței în Iisus Hristos, astfel și noi credem și ne întărim în Tatăl și în Fiul și în Sfântul Duh. Și, precum Eutropiu pătimeste pentru Hristos, așa și noi împreună cu dânsul, voim a pătimi. Că nu va putea diavolul să ne despartă pe noi, pe care ne-a însoțit Hristos cu sfănta credință și cu dragostea Sa. Căci precum o sfoară, fiind impletita în trei, nu se rupe, astfel și noi, acești trei, vom rămane tari. Și, precum Preasfânta Treime este nedespărțită, asemenea și noi suntem nedespărțiti cu credința și nedeosebiți cu dragostea.” Pentru acesta mărturisire vor fi supusi la multe chinuri.

Crucificați precum Iisus

In timpul suferintelor, Sfantul Eutropiu se ruga:

„Ajută-ne, Doamne să putem îndura aceste răni pentru cununa muceniciei, așa cum L-ai ajutat pe slujitorul Tău, Teodor.” Ca răspuns, Însusi Hristos li s-a înfățișat mucenicilor împreună cu îngerii Săi și cu Sfântul Teodor Tiron, spunându-le: „Priviți, a venit Mântuitorul să vă ajute, ca să aveți viața veșnică.” Soldatii împreună cu alți martori ai viziunii au fost învredniciți să vada și ei pe Mântuitorul și au cerut ighemonului să înceteze torturile, potrivit crestinortodox.ro.

După mai multe tentative de corupere, cei trei nu au renunțat la credința în Hristos, fapt pentru care Sfinții Eutropiu și Cleonic au fost crucificați în orașul Pontine Amasea (Asia Mica) pe 3 martie 308. Trupul Sfântului Eutropiu a fost luat de Velonic, uns cu mir și dus într-un sat, departe ca la optsprezece stadii de la cetate, iar trupul Sfântului Cleonic a fost luat de Conit și dus în satul Chima. Sfântul Vasilisc a fost executat mai târziu, pe 22 mai în orașul Komana.

Troparul Sfinților Mucenici Eutropiu, Cleonic și Vasilisc

Mucenicii Tai, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca având puterea Ta pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioasele îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor mantuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

De asemnea, tot azi, 3 martie, Biserica îi mai pomenește și pe:

  • Sfântul Mucenic Teodoret;
  • Sfinții Zenon și Zoil;
  • Sfânta Cuvioasă Piamun.

 

Comenteaza