Calendar Ortodox 5 martie: Sfântul Mucenic Conon din Isauria este prăznuit de credincioși

Calendar Ortodox 5 martie: Sfântul Mucenic Conon din Isauria este prăznuit de credincioși
| Foto: pravila.ro

Creștinii îl sărbătoresc pe 5 martie pe Sfântul Mucenic Conon Isauria, cel care s-a născut în vremea celor 12 Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos și căruia i s-a arătat chiar Sfântul Arhanghel Mihail.

Sfântul Conon a fost suficient de norocos să se nască chiar în vremea Sfinților Apostoli a lui Iisus Hristos, în Isauria. Cei de aici au primit credința în Hristos de la Sfântul Apostol Pavel. 

Conon a fost căsătorit de părinți cu forța. Înainte de nuntă i s-a arătat Sfântul Arhanghel Mihail, în chip de bărbat prealuminos, care, după ce l-a învățat sfănta credință, l-a botezat în numele Preasfintei Treimi, l-a împărtășit cu dumnezeieștile Taine și l-a însemnat cu semnul Sfintei Cruci, potrivit crestinortodox.ro.

Și-a adus familia mai aproape de Hristos

După nuntă, Conon cel Sfânt a luat o lumânare, a pus-o sub un va și a întrebat-o pe soția sa: 

„Ce e mai bun, lumina sau întunericul?”. Nevasta lui a răspuns „Lumina”.

De atunci, Conon a început să-i vorbească soției sale despre Hristos și viața veșnică. Atat soția, cât și părinții săi, au primit datorită lui, credința în Hristos. Conon a trăit o vreme cu soția lui ca frate și soră. Dupa putin timp soția și părinții lui au murit, iar el s-a retras complet din viața lumii, dăruindu-se deplin vieții de rugăciune. A facut multe minuni, întorcând pe mulți la Hristos. Atât de mare era puterea sa asupra duhurilor necurate, încât au ajuns chiar să-i slujească. Pe unele duhuri le-a pus să sape pământul în grădini, să smulgă buruienele, spinii și pălămidele; pe altele să are țarinele și să le semene, să păzească roadele; să pască cireada dobitoacelor și s-o apere de fiare, să taie și să aducă lemne; să facă tot lucrul casei ca niște robi.

Troparul Sfântului Conon

Mucenicul Tău, Doamne Conon, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca având puterea Ta pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioasele îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui mântuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot pe 5 martie se face pomenirea:

  • Sfântului Mucenic Conon, grădinarul
  • Sfintei Mucenițe Iraida;
  • Sfântului Cuvios Marcu Ascetul;
  • Sfântului Mucenic Evloghiu din Palestina;
  • Sfântului Mucenic Evlampiu;
  • Sfântului Mucenic Arhelau și a 152 de mucenici
  • Sfântului Mucenic Ioan Bulgarul.
Comenteaza