Calendar ortodox 5 septembrie. Sărbătoare mare pentru români

Calendar ortodox 5 septembrie. Sărbătoare mare pentru români

Calendar creștin 5 septembrie 2021. Sărbătoare mare pentru toți creștinii. În data de 5 septembrie, în fiecare an este sărbătorit Sfântul Proroc Zaharia.

Sfântul profet Zaharia și Elisabeta au fost părinții sfântului profet, Înaintaș și Botezator al Domnului, Ioan. 

Aceștia erau descendenți din descendența lui Aaron: Sfântul Zaharia, fiul lui Barach, era preot în Templul Ierusalimului, iar Sfânta Elisabeta era sora Sfintei Anna, mama Preasfintei Theotokos.

Odată, în timpul rândului său de slujire preoțească în Templu, Sfântului Zaharia i s-a spus de un înger că soția sa în vârstă îi va naște un fiu, care „va fi mare înaintea Domnului” (Luca 1:15), conform oca.org.

Irod știa despre nașterea neobișnuită a lui Ioan și a vrut să-l omoare, temându-se că el era regele prevestit al evreilor. Dar Elisabeta s-a ascuns pe ea și pe prunc pe dealuri. 

Criminalii l-au căutat peste tot pe Ioan. Elisabeta, când i-a văzut pe cei care îi urmăreau, a început să-l implore pe Dumnezeu pentru siguranța lor, și imediat dealul s-a deschis și i-a ascuns pe ea și pe prunc. În aceste zile tragice, Sfântul Zaharia își ținea slujbele din Templu.

Soldații trimiși de Irod au încercat în zadar să afle de la el unde se află fiul său. Apoi, din porunca lui Irod, au ucis pe acest sfânt profet, după ce l-au înjunghiat între templu și altar.

„Cu haina preoţiei fiind îmbrăcat, înţelepte, după Legea lui Dumnezeu jertfa primită, după cuviinţa preoţiei, ai adus, Sfinte Zaharia. Şi ai fost luminător şi văzător al celor de taină, semnele darului întru tine purtând lămurit, preaînţelepte. Şi cu sabia ai fost omorât în Biserica lui Dumnezeu, proorocule al lui Hristos. Cu Înaintemergătorul roagă-te să se mântuiască sufletele noastre.

Cu sfinţenie după Lege slujind lui Dumnezeu, Sfinte Zaharia şi proorocind că din Fecioară Se va Întrupa Hristos prin Duhul Sfânt, te-ai arătat lumii stâlp de lumină, răsărind din înălţimea dreptăţii, care luminează toată lumea şi îndreptează spre calea păcii picioarele noastre, precum ai zis; pe Cel Ce mântuieşte neamul nostru, potrivit redacția.ro.

 

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza