Calendar ortodox 6 februarie 2022. Zi importantă pentru credincioși

Calendar ortodox 6 februarie 2022. Zi importantă pentru credincioși
| Foto: romania tv

Duminică, 6 februarie 2022, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinții Varsanufie cel Mare; Ioan Profetul, Vucol și Fotie.

Sfântul Ierarh Vucol,  episcopul Smirnei a fost sfinţit episcop al oraşului Smirna (Asia Mică) de către Sfântul Ioan Evanghelistul.

Însă, înainte de trecerea la cele veşnice, Episcopul Vucol şi-a încredinţat eparhia vrednicului său urmaş Policarp.

Ca episcop, Vucol a apărat învăţătura apostolică împotriva ereziei lui Marcian, potrivit basilica.ro. 

Pe de altă parte, Sfântul Cuvios Varsanufie cel Mare  a trăit în secolul al VI-lea, în timpul domniei împăratului Iustinian I (483-565). A dus o viaţă ascetică în Mănăstirea Avvei Seridus (Serid sau Serida) din Palestina, lângă oraşul Gaza.

El i-a învăţat pe toţi cei care veneau la el că nu trebuie făcut nimic fără a-l întreba mai înainte pe părintele nostru duhovnicesc. A trecut la Domnul în anul 540, în chip minunat.

Sfântul Ierarh Fotie, Patriarhul Constantinopolului  s-a născut în această cetate la anul 810, din părinţii dreptcredincioşi, Irina şi Serghie, fratele Sfintei Împărătese Teodora şi rudă cu Sfântul Patriarh Tarasie.

Sfântul Fotie a studiat ştiinţele profane, dar şi Sfintele Scripturi, scrierile Sfinţilor Părinţi şi canoanele Bisericii. Patriarhul a fost întronizat la Praznicul Naşterii Domnului din anul 858. Pentru că a mustrat păcatele împăraţilor, a fost izgonit din scaun, dar readus apoi cu cinste, potrivit stirilekanald.ro.

 

Comenteaza