Calendar Ortodox 9 și 10 aprilie. Sâmbătă - Sfântul Mucenic Eupsihie iar Duminică - Sfinții Mucenici Terentie, African, Maxim și Pompie

Calendar Ortodox 9 și 10 aprilie. Sâmbătă - Sfântul Mucenic Eupsihie iar Duminică - Sfinții Mucenici Terentie, African, Maxim și Pompie
| Foto: crestinortodox.ro

La sfârșit de săptămână, pe 9 și 10 aprilie, credincioșii îl cinstesc sâmbătă pe Sfântul Mucenic Eupsihie, și duminică sunt pomeniți Sfinții Mucenici Terentie, African, Maxim și Pompie.

Sfârșitul de săptămână vine cu două evenimente importante în Calendarul Creștin Ortodox. Sâmbătă, pe 9 aprilie, este sărbătorit Sfântul Mucenic Eupsihie iar pe 10 aprilie, duminică, creștinii îi prăzuiesc pe Sfinții Mucenici Terentie, African, Maxim și Pompie.

Sfântul Mucenic Eupsihie

Eupsihie s-a născut într-o familie de nobili creștini fiind crescut de mic în dragostea de Dumnezeu și de semeni. În timpul domniei lui Iulian Apostatul, pe când întâistătător al Bisericii din Cezareea era Sfântul Vasile cel Mare, Eupsihie avea să se căsătoreasca cu o tânară nobilă.  Însă, chiar în timpul cununiei, un cortegiu format din păgâni ce aduceau jertfe zeiței Fortuna, a trecut prin apropiere. Eupsihie împreună cu alți creștini, care erau de față, au intrat în templul către care se îndrepta cortegiul, unde au dărămat statuile, aducănd mari stricăciuni templului.

Împăratul Iulian Apostatutl auzind de acest eveniment a poruncit ca vinovații să fie decapitați, ca mulți creștini să fie recrutați în armată, și ca toți să plătească tributuri exorbitante față de împărăție. De asemena, acesta a mai dispus reconstruirea imediată a templului pe cheltuiala tuturor creștinilor. Eupsihie fiind prins de persecutori a fost mai întăi legat de un copac și torturat cu sălbăticie, iar mai târziu decapitat. Sfântul Mucenic Eupsihie a trecut la Domnul în anul 362, potrivit crestinortodox.ro/

Troparul Sfântului Mucenic Eupsihie

Mucenicul Tău, Doamne, Eupsihie, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca având puterea Ta pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioasele îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.
 
Tot pe 9 aprilie, facem pomenirea:

- Peacuviosului Vadim Arhimandritul și a celor șapte ucenici ai lui;

- Sfinților mucenici din Persida;

- Sfântului Avdiisus;

Sfinții Mucenici Terentie, African, Maxim și Pompie și a celor treizeci și sase împreuna cu dânșii

Acești patruzeci de mucenici din Africa au trecut la Domnul, în timpul domniei împaratului Deciu, pentru că au refuzat să lepede credința în Hristos aducând jertfe idolilor. Guvernatorul provinciei, Fortunian, a poruncit ca treizeci și șase dintre ei, să fie omorâți prin tăierea capului. Sfinții Mucenici Terentie, African, Maxim și Pompie, însă au fost aruncați în închisoare fiind legați în lanțuri. Aici s-a arătat un înger al Domnului, i-a eliberat din lanțuri și a ospătat pe mucenici. Ei au fost scoși afară și torturati, apoi iar aruncați în temniță.

Guvernatorul a poruncit ca în locul unde erau tinuti aceștia să fie aruncați șerpi veninoși și scorpioni, pentru ca mucenicii să moara în chinuri. Dar necuvantătoarele nu s-au atins de ei.

Guvernatorul văzând ca nu reușește să-i ucidă pe cei patru mucenici, a poruncit, în cele din urma, omorarea lor prin decapitare. Fiind aduși la locul executiei, ei au cântat în psalmi aducând laude lui Dumnezeu. Cu toții au luat cununa muceniciei în anul 250.

Tropar

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca având puterea Ta pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioasele îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot pe 10 aprilie, facem pomenirea:

- Sfintei proorocițe Olda;

 -Sfinților mucenici Iacov preotul și Aza diaconul;

- Sfântului noul mucenic Dima;

- Sfântului Grigorie, Patriarhul Constantinopolului;

 

Comenteaza