Calendar Ortodox, sâmbătă, 30 decembrie 2023. Ce sărbătoare importantă este în această zi

Calendar Ortodox, sâmbătă, 30 decembrie 2023. Ce sărbătoare importantă este în această zi

Pe data de 30 decembrie în fiecare an sunt pomeniți Sfânta Muceniță Anisia, Cuvioasa Teodora din Cezareea, Sfantul Mucenic Fileter și Cuviosul Leon, arhimandritul. 

Sfânta Muceniță Anisia  s-a născut la Tesalonic, în secolul al III-lea, din părinți nobili și bogați, care au crescut-o cu mare evlavie pentru credință creștină.

După moartea părinților, Sfânta Muceniță Anisia s-a închinat pe sine cu totul rugăciunii și cugetărilor dumnezeiești în propria ei casă.

Din dragoste pentru Hristos, Sfânta Muceniță Anisia mărturisea adesea: "O, cât de mincinoasă este viața tinerețîi, întru care fie te smintești, fie smintești pe alții!

Cu cât mai bună este bătrânețea! Iar sufletul meu se umple de tristețe văzând cât trebuie să aștept până ce voi urcă la Domnul."

Sfânta Muceniță Anisia și-a vândut toate averile, a împărțit venitul săracilor, și a trăit după aceea numai din muncă mâinilor ei.

În acea perioadă, împăratul Maximian a decretat că oricine poate să ucidă în voie creștini oriunde îi va află, fără nici o judecată și nici o sentința.

Pentru că a mărturisit că este creștină, Sfânta Muceniță Anisia a fost ucisă, de către un soldat, în timp ce mergea spre biserica, potrivit Crestinortodox.ro.

Cinstitele ei moaște luându-le creștinii și îngrijindu-le cu cinste, le-a îngropat ca la două stadii de poarta ce se numea Casandrionei, din partea stângă a drumului de obște, unde mai pe urmă au zidit o casă de rugăciune peste dânsa.

Moaștele ei sunt prezente la Tesalonic, în Biserica "Sfântul Dimitrie”, potrivit stirilekanald.ro.

Comenteaza