Când începe postul Postul Sfintei Marii și cum se ține/ Rugăciuni speciale în Postul Sântămăriei

Când începe postul Postul Sfintei Marii și cum se ține/ Rugăciuni speciale în Postul Sântămăriei

Postul Adormirii Maicii Domnului sau Postul Sântămăriei este unul dintre cele mai aspre posturi din an.

Postul Adormirii Maicii Domnului începe de obicei pe 1 august şi are o durată de două săptămâni, până pe 15 august. Lăsata secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face pe data de 31 iulie.

Dacă această dată pică în zi de miercuri sau vineri, se lasă sec în seara zilei de 30 iulie şi postul începe pe 31 iulie.

Postul Adormirii Maicii Domnului amintește de postul pe care Fecioara Maria l-a ținut înainte de trecerea sa din această lume.

Postul Sfintei Marii este un post aspru. Românii țin ajunare (adică nu mănâncă nimic) până la oră 15:00, în zilele de luni, miercuri și vineri, iar după această oră, consumă mâncare uscată.

Nici în celelalte zile, nu este un post ușor: marți și joi se mănâncă legume fierte fără ulei, iar sâmbătă și duminică se face dezlegare la ulei și vin. 

În această perioadă a postului Sfintei Marii este o singură zi în care se face dezlegare la pește: Schimbarea la Față a Domnului (6 august).

Rugăciuni speciale în Postul Sântămăriei

Există obiceiul ca în zilele din acest post să se facă Paraclisul Maicii Domnului. În ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului se săvârșește în multe biserici Prohodul Maicii Domnului. Așadar, în postul Adormirii Maicii Domnului suntem chemați să înmulțim rugăciunile către Maica Domnului și să ne împărtășim cu Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos. Dealtfel, noi căutăm prin acest post să ne apropiem duhovnicește prin Sfânta Fecioară Măria de Mântuitorul. Într-o cântare se spune "Vazandu-te pe tine, vedem pe Cel ce S-a născut din tine".

Comenteaza