Când se reuneşte Conclavul pentru a alege noul Papă, sub cupola celebrei Capele Sixtine
- Scris de Ziua de Cluj
- azi, 07:47
- Religie
- Ascultă știrea

Cardinalii de la Vatican au ales data de 7 mai pentru a începe conclavul și a alege un nou lider pentru 1,4 miliarde de catolici din întreaga lume.
Data pentru Conclav este 7 mai. A fost aleasă de cardinalii reuniți luni, 28 aprilie a.c., în cea de-a cincea Congregație generală, a transmis Vatican News.
”Extra omnes” - este formula istorică în limba latină care marchează închiderea Capelei Sixtine, și va fi pronunțată de maestrul celebrărilor liturgice pontificale, miercurea viitoare, 7 mai a.c. Aceasta este ziua de începere a Conclavului. Data a fost stabilită în luni, în cursul dimineții, 28 aprilie a.c., de cei aproximativ 180 de cardinali prezenți (puțin peste o sută de electori) reuniți în cea de-a cincea Congregație generală, în Cetatea Vaticanului.
”Extra omnes”, care înseamnă, ”Să iasă afară toți” cei care nu participă la Conclav, cu excepția cardinalilor reuniți să aleagă viitorul Suveran Pontif al Bisericii Catolice. Cardinalii electori, care nu au împlinit optzeci de ani, înainte de ziua decesului pontifului, vor fi izolați de restul lumii, în interiorul Capelei Sixtine, până la fumul alb și ”Habemus Papam”, cealaltă celebră formulă în limba latină pronunțată din balconul bazilicii Sfântul Petru, de către cardinalul protodiacon, pentru a anunța lumii alegerea noului papă.
Conclavul este adunarea cardinalilor în vederea alegerii unui nou papă, conform unei proceduri instituite în 1274 de papa Grigore al X-lea. Cardinalii electori nu pot părăsi incinta până nu se obțin 2/3 din voturi pentru un candidat. Capela Sixtină va fi amenajată cu bănci dispuse pentru cardinalii care votează, precum și de soba în care vor fi arse buletinele de vot.
O majoritate de două treimi va fi necesară pentru alegerea papei. Vor fi patru tururi de scrutin pe zi, două dimineața și două după-amiaza, iar în cazul în care se ajunge la cel de-al 33-lea sau al 34-lea tur de scrutin, va avea loc balotajul obligatoriu între cei doi cardinali care au primit cele mai multe voturi în ultimul tur de scrutin. Chiar și în acest caz, totuși, va fi necesară o majoritate de două treimi. Cei doi cardinali candidați nu vor putea participa activ la vot. Dacă voturile pentru un candidat vor fi două treimi din votanți, alegerea Suveranului Pontif este canonic valabilă.
Noul ales va fi întrebat: Acceptasne electionem de te canonice factam in Summum Pontificem? (Accepți alegerea ta canonică ca Suveran Pontif?), iar în caz afirmativ, va fi întrebat: Quo nomine vis vocari? (Cum vrei să fii numit?), întrebare la care va răspunde cu numele său pontifical. După acceptare, buletinele de vot sunt arse, astfel încât clasicul fum alb poate fi văzut din Piața Sfântul Petru.
La sfârșitul Conclavului, noul Suveran Pontif se retrage în așa-numita ”Cameră a lacrimilor”, adică sacristia Capelei Sixtine, unde va îmbrăca pentru prima dată veșmintele papale - pregătite în trei mărimi - cu care se va prezenta mulțimii de credincioși, care se adună imediat în Piața Sfântul Petru, la vederea fumului alb și la auzul clopotelor care răsună a sărbătoare.
După rugăciunea pentru noul Suveran Pontif și omagiul cardinalilor, este intonat imnul Te Deum, care marchează sfârșitul Conclavului. Urmează anunțul alegerii, Habemus papam, apariția papei precedată de crucea procesională, care va oferi binecuvântarea solemnă Urbi et Orbi.
Capela are o formă dreptunghiulară, măsurând 40,93 metri în lungime și 13,41 metri lățime, corespunzând - conform tradiției biblice - dimensiunilor Templului lui Solomon.