Ce sărbătoare importantă este în Calendarul ortodox pe 12 februarie 2024?

Ce sărbătoare importantă este în Calendarul ortodox pe 12 februarie 2024?
| Foto: stirilekanald.ro.

Luni, pe data de 12 februarie 2024, în  Calendarul ortodox, este celebrat Sfântul Meletie.

Tot în această zi, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Ierarh Alexie (Mitropolitul Moscovei), Preacuvioasei Maria, Părintelui Antonie (arhiepiscopul Constantinopolului), Sfinților Satornic și Plutin și Sfântului Mucenic Hristea.

Sfântul Meletie a trăit în același timp cu Sfinții Trei Ierarhi (Vasile, Grigorie și Ioan) și a rămas cunoscut ca apărător al credinței în fața ereziei ariene.

Aceasta nega forța divină a celei de-a doua persoană a Sfintei Treimi.

Sfântul Meletie este din Armenia și a învățat încă de mic tainele creștinismului și a devenit chiar renumit pentru întreaga sa viață. A fost numit episcop al cetății Sevastia din Armenia, iar apoi a fost ales Arhiepiscop în Antiohia, pe când trăia împăratul Constantin al II-lea.

Sfântul Meletie a fost izgonit și exilat de trei ori de către ereticii arieni în Armenia. El a participat la cel de-al Dpilea Sinod Ecumenic de la Constantinopol din anul 381. De trei ori a fost izgonit si exilat Sfantul Meletie, din scaunul sau, de catre ereticii arieni, in Armenia.

La Sfântul Sinod Domnul a făcut minuni prin Sfântul Meletie. Spre exemplu, atunci când el explica dogma Sfintei Treimi, în timp ce slujea, arătând prima dată unimea printr-un singur deget, iar treimea prin trei degete, a ieșit deodată o lumină din mâna acestui ierarh, potrivit știrilekanald.ro.

Comenteaza