Ce sărbătorim de Rusalii! Ce semnificații au și ce tradiții respectă românii

Ce sărbătorim de Rusalii! Ce semnificații au și ce tradiții respectă românii
| Foto: creștinortodox.ro

Rusaliile cad întotdeauna în ziua de Duminică și este o sărbătorire cu adevărat remarcabilă. 

Sărbătoarea de Rusalii este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, alături de Paște. De Rusalii, atât creștinii ortodocși, cât și cei greco-catolici, sărbătoresc Pogorârea Sfântului Duh. Denumirea de Cincizecime a acestei zile vine de la faptul că se prăznuiește la cincizeci de zile după Paște.

Ca în fiecare an, sărbătoarea de Rusalii este celebrată la exact 50 de zile după Învierea Domnului. Prima zi de Rusalii pică întotdeauna într-o duminică, iar în cea de-a doua zi de Rusalii, lunea, se sărbătorește Sfânta Treime. Prima și cea de-a doua zi de Rusalii sunt zile libere legale. Potrivit Codului Muncii, zilele libere de Rusalii se acordă în funcție de data la care este sunt sărbătorite de fiecare cult religios în parte.

Sărbătoarea de Rusalii este una importantă pentru creștinism. De Rusalii sau de Cincizecime este sărbătorită Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli.

Această sărbătoare este cunoscută în popor drept Duminica Mare sau Rusaliile, ocazie cu care se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt. De asemenea, aceasta este considerată și ziua întemeierii Bisericii creștine.

Până la sfârşitul secolului al IV-lea, Cincizecimea – numită așa tocmai pentru că Rusaliile sunt la 50 de zile după Înviere – era o dublă sărbătoare: a Înălţării Domnului şi a Pogorârii Sfântului Duh. Ulterior, cele două sărbători au fost separate, Cincizecimea rămânând numai ca Pogorâre a Duhului Sfânt. Potrivit Bibliei, în momentul în care

Duhul Sfânt s-a pogorât, sub chipul unor limbi de foc, i-ar fi umplut de darurile sale pe apostoli. Pentru început, apostolii au căpătat puterea de a vorbi în limbi străine, necunoscute de ei până atunci. Apoi, aceștia au ieşit în toată lumea, săvârşind minuni.

Fiind o sărbătoare importantă, sunt și foarte multe obiceiuri populare și tradiții de Rusalii. Rusaliile 2021 vor fi însă celebrate în plină pandemie de coronavirus, motiv pentru care tradițiile acestor zile vor fi puse sub amprenta restricțiilor și distanțării sociale. Pentru a marca sărbătoarea Rusaliilor, Biserica oficiază, de obicei, ample slujbe în Duminica și Lunea de Rusalii, potrivit libertatea.ro

Comenteaza