Cine este Sfântul Andrei, apostolul ocrotitor al românilor, sărbătorit pe 30 noiembrie

Cine este Sfântul Andrei, apostolul ocrotitor al românilor, sărbătorit pe 30 noiembrie

Pe 30 noiembrie creștinii îl celebrează pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, ocrotitorul României. Sărbătoarea este marcată cu roșu în Calendarul Ortodox. Sfântul Andrei întărea pe cei ce credeau în Hristos, îi îmbărbăta spre răbdarea muncilor vremelnice, învățându-i că nu este vrednică nicio muncă a vremii de acum pe lângă răsplătirea bunătăților celor ce vor să fie.

Cine era Sfântul Andrei?

Sfântul Andrei, deși era iudeu de neam, a propovăduit într-o parte a pământului românesc, la strămoșii noștri geto-daci, în teritoriile situate pe țărmul apusean al Mării Negre, cunoscut și ca Pontul Euxin. Sfântul Apostol Andrei a fost propovăduitorul Evangheliei în Sciția Mică, acesta fiind numele sub care a fost cunoscut în antichitate, actualul teritoriu al Dobrogei și Cadrilaterului.

„Sfântul Andrei, "cel întâi chemat" la apostolie era frate al lui Simon Petru, care s-a numărat, de asemenea, printre cei 12 apostoli ai Domnului, fiind amândoi fiii pescarului Iona. Erau originari din Betsaida, localitate situată pe țărmul Lacului Ghenizaret (Marea Galileii), din provincia Galileea, în nordul Țării Sfinte. Amândoi au fost pescari, alături de tatăl lor. Amândoi s-au numărat printre "ucenicii" Sfântului Ioan Botezătorul, ascultând timp îndelungat predicile acestuia in pustiul Iordanului, cu îndemnuri la pocăința si cu proorocia despre venirea lui Mesia,” preluat de pe crestinortodox.ro.

Sfântul Andrei, „cel dintâi chemat”

„Sfântul Andrei a fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul, înainte ca Domnul Iisus Hristos să-și înceapă propovăduirea. Înţelegând de la Sfântul Ioan cine este Domnul Iisus, l-a lăsat pe fostul lui învăţător şi L-a urmat pe Domnul. De aceea i se mai spune „cel dintâi chemat“, fiindcă a fost primul dintre ucenicii Săi. El l-a dus şi pe fratele său Simon la Domnul şi Domnul l-a numit pe acesta Petru. Apoi, cei doi fraţi, după ce au stat o vreme cu Domnul, s-au întors la Sfântul Ioan, până la arestarea lui de către Irod. Se crede că, împreună cu fratele său, Simon Petru, a fost de faţă la minunea făcută la nunta din Cana. Când Domnul i-a chemat să-l urmeze în timp ce pescuiau, au lăsat totul şi l-au urmat, până la răstignirea pe Cruce,” potrivit ziarullumina.ro.

Pogorârea Sfântului Duh

„După Pogorârea Sfântului Duh, Sfântul Andrei a fost trimis să propovăduiască în Bitinia şi în Tracia, în Macedonia, pe ţărmurile Mării Negre şi prin părţile Istrului, ajungând şi pe meleagurile noastre. Şi pretutindeni întorcea oamenii la credinţă, vindecându-i şi ajutându-i să cunoască Adevărul. Apoi s-a întors în Peleponez, în Grecia, şi şi-a găsit sfârşitul, ca mucenicii, la Patras, lângă Corint. Se spune că s-a mâniat pe el mai-marele cetăţii, pentru că a vindecat-o pe soţia lui şi ea s-a creştinat. Se mai spune că a murit răstignit pe o cruce în formă de X, pentru că nu s-a simţit vrednic să fie răstignit asemenea Domnului său” , potrivit ziarulluimina.ro.

Pelerinajul de Sfântul Andrei

Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a chemat credincioşii din toată ţara la pelerinajul de Sfântul Andrei, apostolul declarat ocrotitorul spiritual al românilor. Sfântul Apostol Andrei este prăznuit cu mare fast la 30 noiembrie, la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei din localitatea Ion Corvin, judeţul Constanţa.

Reamintim că românii se vor bucura de o minivacanță în perioada 29 noiembrie – 1 decembrie, căci Guvernul Ciucă a aprobat vineri, în 26 noiembrie, la cea de a doua ședință de la investire, hotărârea care prevede ca ziua de 29 noiembrie să fie liberă pentru bugetari.

Andrei, printre cele mai comune prenume din România

Potrivit statisticilor prenumele Andrei și Andreea sunt cele mai comune în România, peste 800.000 de români poartă numele Sfântului Apostol Andrei.

Noaptea Sfântului Andrei este marcată de unele obiceiuri, tradiţii, superstiţii de sorginte precreştină, vizând apariţia strigoilor, farmece şi ghicirea ursitului, dar şi protecţia oamenilor, a locuinţelor şi a animalelor, scrie News.ro. În noaptea de Sfântul Andrei, hotarul dintre cele văzute şi cele nevăzute dispare, iar momentul este propice pentru unele practici de prospectare a viitorului.

(redactor: Tatiana Untilov)

Comenteaza