Clujul are cel mai tânăr ierarh din Biserica Ortodoxă Română

Clujul are cel mai tânăr ierarh din Biserica Ortodoxă Română
Patriarhul Daniel l-a felicitat pe viitorul arhiereu | Foto: Basilica.ro

La doar 36 de ani, arhimandritul Benedict Vesa a fost ales în funcția de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului (AVFC). El a spus că la acest început de drum are nevoie ca smerenia să țină loc de fapte.

În Sala Sinodală din Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În cadrul ședinței a avut loc alegerea episcopului-vicar al AVFC.

Sfântul Sinod l-a ales, prin vot secret, pe Benedict Vesa ca episcop-vicar, cu 35 de voturi din 51 de voturi valabil exprimate. Acesta va purta titulatura Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul și va deveni cel mai tânăr ierarh din BOR, împlinind vârsta de 36 de ani.

În urma votului, părintele arhimandrit și-a exprimat gândurile: „Mulțumesc lui Dumnezeu de la cer până la pământ pentru această zi binecuvântată! M-am simțit ocrotit de Maica Domnului dintotdeauna și trăirea pe care o am acum aș vrea să o exprim pornind de la paradigma pe care Ea Însăși a trăit-o atunci când a fost chemată de Dumnezeu”.

„Pe de o parte, este acest gând: Cum va fi? Cum este mie aceasta, ținând cont de puținătatea vârstei și de nedeplinătatea duhovnicească? Dar, pe de altă parte, este și această încurajare: că Duhul Domnului este, va fi peste mine și puterea Celui Preaînalt mă va întări, Domnul este cu noi! Nu pentru dreptățile mele socotesc că se întâmplă lucrul acesta, ci pentru credința Bisericii și pentru lucrarea ei”.

„Pe de altă parte, sunt încurajat și rostesc și eu în aceeași paradigmă: A căutat spre smerenia robului său. Și zice Sfântul Isaac Sirul că acolo unde este smerenie, smerenia ține loc de fapte”, a subliniat Episcopul-vicar ales Benedict Bistrițeanul.

"Primesc cu bucurie această ascultare pe care Biserica mi-o pune pe umeri sub chipul omoforului înțelegând că omoforul este o chemare la dragostea jertfelnică a Păstorului celui Bun care lasă cele 99 de oi în siguranță și pleacă să o caute pe cea de-a o suta. Mi se pune o altă Cruce pe umeri. Cum spunea și Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, prin cruce vine bucuria și sunt conștient de acest lucru”.

Patriarhul României l-a felicitat pe viitorul arhiereu, exprimându-și încrederea în viitoarea slujire. „Ne bucurăm că s-a apreciat atât pregătirea intelectuală, cât și cea spirituală”, a spus Patriarhul Daniel.

„Avem speranţa că în activitatea Sfântului Sinod veţi fi o mână care poate să aducă prin condei o contribuţie, atât în comisiile Sfântului Sinod, cât şi în discuţiile şi lucrările acestuia, dar în mod special în plan local, într-un oraş universitar, multietnic şi multiconfesional.

Este necesară o mărturie ­ortodoxă solidă, consistentă şi mai ales ­corectă, pentru a arăta valorile eterne ale Ortodoxiei. Vă felicităm, vă dorim ajutorul Domnului şi multă bucurie pentru că numai prin jertfelnicie se obţine adevărata bucurie, după cum cântăm, în fiecare duminică: «Iată, prin Cruce a venit bucurie la toată lumea»”, a spus Patriarhul Daniel.

Comenteaza