Eparhia de Cluj-Gherla a primit moaşte ale Sfântului Ioan Paul al II-lea de la Arhiepiscopul de Cracovia

Eparhia de Cluj-Gherla a primit moaşte ale Sfântului Ioan Paul al II-lea de la Arhiepiscopul de Cracovia
În perioada 4-7 octombrie 2016, Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla împreună cu preoţii vicari şi cu consilierii eparhiali, au făcut un Pelerinaj în Polonia, sub semnul Anului Milostivirii în Biserica Catolică.

Anul Jubiliar al Milostivirii a fost convocat de către Sfântul Părinte Francisc între 8 decembrie 2015 - 20 noiembrie 2016, ca ocazie de a descoperi milostivirea lui Dumnezeu. Un An Sfânt, a spus Papa, pentru „a ști să primim numeroasele semne ale blândeții pe care Dumnezeu o oferă lumii întregi... Un An Sfânt, ca să simțim puternică în noi bucuria de a fi fost regăsiți de Isus, care, ca Bunul Păstor a venit să ne caute pentru că eram rătăciți. Un jubileu, pentru a simți căldura iubirii Sale când ne ia pe umerii săi ca să ne ducă din nou la casa Tatălui".

Scopul pelerinajului în Polonia al Episcopului de Cluj-Gherla şi al membrilor Curiei eparhiale, a fost cel de a cere, pentru cei de acasă şi pentru Eparhia de Cluj-Gherla, mijlocirea marilor Sfinţi ai Milostivirii, Sfânta Faustina Kowalska şi Sfântul Papă Ioan-Paul al II-lea, păşind pe urmele lor, celebrând Sfinte Liturghii în sanctuarele lor, meditând cuvântul lui Dumnezeu în lumina spiritualităţii lor.

Pelerinii români s-au oprit mai întâi la Cracovia, la Sanctuarul Milostivirii Divine din Lagiewniki, unde au venerat moaştele Sf. Faustina Kowalska, denumită şi „Apostolul Milostivirii". Apoi au vizitat Sanctuarul Sf. Ioan Paul al II-lea, Castelul Wawel, Catedrala Sf. Maria şi au admirat frumuseţea centrului istoric al Cracoviei.
A urmat, miercuri 5 oct., vizita la Mănăstirea Maicii Domnului de pe Jasna Góra (Muntele luminos) din Częstochowa. Într-o corespondenţă, Preasfinţia Sa Florentin a mărturisit că, în faţa icoanei Madona Nera atât de venerată de Sf. Papă Ioan Paul al II-lea, „am purtat în rugăciune pe toți credincioșii noștri, preoți, persoane consacrate și laici, pe cei vii și pe cei adormiți".

Joi 6 octombrie, Ierarhul de Cluj-Gherla împreună cu ceilalţi membri ai Curiei eparhiale, au fost primiţi în audienţă, la Curia Arhiepiscopală din Cracovia, de către Eminența Sa Cardinalul Stanislav Dziwisz, Arhiepiscop de Cracovia, cel care a fost secretar personal şi colaborator apropiat al Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, timp de aproape 40 de ani.

Relatând pe larg momentele acestei audienţe, PS Florentin a caracterizat-o ca pe „un moment de har cu totul deosebit, un moment în care am simțit prezent și spiritul Sfântului Ioan Paul al II-lea, în blândețea cuvintelor, în tonalitatea vocii, Cardinalului Dziwisz".

În cadrul întâlnirii, Eminenţa Sa a vorbit cu multă admirație despre România și poporul român. Au fost abordate şi probleme ecumenice, prilej cu care Card. Dziwisz a făcut „câteva dezvăluiri, frumoase, și onorante pentru Biserica noastră", a spus PS Florentin.
„Între acestea, memorabile au fost cuvintele pe care le-a rostit Papa Ioan-Paul al II-lea, când, după ce colaboratorii săi i-au cerut să fie mai tranșant cu Bisericile Catolice Orientale, el a oferit un răspuns foarte edificator, spunând: «trebuie să fim fideli față de aceste Biserici, cel puțin la fel de fideli cum au fost și ei fideli Scaunului Romei», aceste cuvinte făcând referire la Episcopii martiri şi la mărturisitorii credinţei din Bisericile Catolice de rit oriental", a explicat Preasfinţia Sa.

La încheierea audienţei, după un schimb de daruri simbolice, Cardinalul Dziwisz i-a invitat pe oaspeţii din România în capela în care a fost hirotonit preot Sfântul Ioan Paul al II-lea (la 1 noiembrie 1946), și în care se ruga ore întregi. Aici le-a făcut un dar special: „o monstranță cu o mică statuetă a sfântului Ioan Paul al II-lea, care, deasupra ei avea o cruce, iar în centrul acestei cruci erau relicvele Sfântului Ioan Paul al II-lea și cu un atestat referitor la aceste relicve. Ne-am bucurat cu toții foarte mult de acest mare dar", a relatat Ierarhul de Cluj-Gherla.

Pelerinajul a continuat prin vizitarea castelului Wawel şi a catedralei Wawel (în această catedrală, viitorul Papă Ioan Paul al II-lea a fost consacrat Episcop la 28 septembrie 1958), după care, cu sufletele pline de bucurie, pelerinii s-au îndreptat spre Wadowice, unde au celebrat Sf. Liturghie şi au vizitat casa, acum muzeu, în care tânărul Karol Jozef Wojtyla, a văzut lumina zilei, în anul 1920.

După-amiaza de joi a continuat cu vizitarea memorialului lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau, ilustrare impresionantă a prezenţei răului în lume, dar şi loc de martiriu şi de proclamare a credinţei în Dumnezeu prin sfinţii cunoscuţi şi necunoscuţi care au fost martirizaţi aici.

Peste tot, Episcopul de Cluj-Gherla şi consilierii eparhiali au purtat moaştele Sfântului Papă Ioan-Paul al II-lea, pe care le vor aduce la Cluj-Napoca vineri, 7 oct. 2016.

Prin această preţioasă relicvă, marele Papă Ioan Paul al II-lea, acum sfânt mijlocitor în faţa Tronului Ceresc, se întoarce în mod spiritual, pentru a rămâne şi a binecuvânta România, Biserica Greco-Catolică Română Unită cu Roma şi în mod particular, Eparhia de Cluj-Gherla.

 

Comenteaza