ÎPS Teodosie, după tragedia bebelușului mort: "Nu vom schimba ritualul botezului! Nu ne intimidăm. Așa a fost și cu lingurița"

ÎPS Teodosie, după tragedia bebelușului mort: "Nu vom schimba ritualul botezului! Nu ne intimidăm. Așa a fost și cu lingurița"

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a declarat marți că regulile nu trebuie schimbate, după cazul tragic al bebelușului mort după botez şi aminteşte de episodul împărtăşaniei cu aceeaşi linguriţă în plină pandemie. 

Patriarhia a anunţat, luni, că exista posibilitatea ca preotul să nu îl scufunde complet pe bebeluş în cristelniţă, ci doar să îi toarne apă pe creştet. Întrebat la Antena 3 ce părere are despre iniţiativa de schimbare a ritualului pentru botez, ÎPS Teodosie s-a declarat împotrivă. 

"Nu. Nicicum nu se schimbă ritualul. Pentru că... o să dau și temeiuri din Sfintele Canoane. Canoanele acestea referitoare la credință sunt valabile și peste 1000 de ani. De aceea nu vom schimba. Nu ne intimidăm. Așa a fost și cu lingurița. Păi cum să schimbi lingurița? Am explicat, lingurița e Maica Domnului. Înlocuiești pe Maica Domnului cu o femeie oarecare? Nici vorbă. Nu se schimbă nimic." a spus Arhiepiscopul Tomisului.

Între timp, în mediul online au apărut două petiții, în urma acestei tragedii:

prima – Schimbarea ritualului de botez ortodox şi pedepsirea cu închisoarea a preoților care au provocat moartea copiilor. 
"Solicitam schimbarea ritualului ortodox de botez – fara scufundare.
Sau optiunea de botez la maturitate .
Pedepsirea cu închisoarea a preotilor care au provocat moartea bebelusilor botezati.
Pedepsirea in ierarhia bisericeasca a tuturor celor raspunzatori pentru mentinerea acestui ritual barbar si periculos."

A doua – Solicitam interzicerea botezului ortodox cu scufundare în cristelniță
"În urma celui mai recent eveniment în care un bebeluș a murit în urma botezului ortodox cu scufundare în cristelniță, solicităm Bisericii Ortodoxe Române să interzică acest obicei arhaic și mult prea periculos.
Decesul acestui bebeluș din cauza botezului nu este primul și cu siguranță nu va fi nici ultimul.
Vă rugăm semnați și trimiteți mai departe pentru ca să strângem cât mai multe semnături, după care vom formula o adresă oficială către B.O.R. și autoritățile statului.
Precizare importantă: nu solicităm interzicerea botezului, ci doar a tradiției cu scufundatul complet în cristelniță.
Această tradiție poate fi ușor înlocuită cu ceva mai puțin periculos, cum ar fi scufundare parțială în apă, stropire cu apă sfințită sau orice alt procedeu care nu implică risc."

Patriarhia Română spune că a cerut Arhiepiscopiei Sucevei să urgenteze ancheta în cazul bebelușului mort după botez și a transmis că este alături de familia copilului.

Comenteaza