Foto Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim, în prezența a mii de creștini. Ajunge în această seară și în România

Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim, în prezența a mii de creștini. Ajunge în această seară și în România
| Foto: Oren Ben Hakoon / REUTERS

Mii de creştini palestinieni şi pelerini din diverse colţuri ale lumii au umplut sâmbătă Oraşul Vechi din Ierusalim pentru a celebra ceremonia ortodoxă a Pogorârii Sfintei Lumini în contextul unei prezenţe intense a poliţiştilor israelieni, măsură criticată de liderii bisericilor, informează Reuters.

Ceremonia milenară, care simbolizează invierea lui Isus, atrage de obicei mii de credincioşi la Biserica Sfântului Mormânt, unde, potrivit tradiţiei creştine, Isus a fost pus în mormânt.

Anul acesta, poliţia israeliană a limitat în mod semnificativ accesul la eveniment, invocând temeri de securitate.

Spre deosebire de anii trecuţi, când circa 10.000 de credincioşi umpleau biserica, doar 1.800 au avut voie să intre anul acesta, iar alţi 1.200 urmând să fie prezenţi în exteriorul bisericii. Puncte de control suplimentare instalate în jurul Oraşului Vechi au restricţionat de asemenea accesul către zona limitrofă bisericii, potrivit Agerpres.


Foto: (c) Jamal Awad / REUTERS

Reprezentanţii bisericilor au spus că nu vor susţine restricţiile poliţiei, pe care le consideră ca parte din eforturile îndelungate de a îndepărta comunitatea creştină locală.

Unii lideri ai bisericilor şi-au exprimat temerile în ceea ce priveşte un context al impunităţii în faţa actelor sporite de violenţă şi vandalism îndreptate asupra creştinilor şi a proprietăţilor acestora din Ierusalim.

Israelul a fost în alertă maximă în ultimele săptămâni în Oraşul Vechi - un loc unde izbucnesc deseori violenţe - întrucât în această perioadă au loc celebrări atât creştine, cât şi musulmane sau evreieşti.

Poliţia a fost de asemenea criticată pentru un incident produs în 2021, când, la un pelerinaj la care participau mii de evrei în nordul Israelului, o busculadă a dus la 45 de decese.


Foto: (c) Oren Ben Hakoon / REUTERS

Poliţia de frontieră israeliană a instalat sâmbătă bariere la punctele de acces înspre biserică, permiţând accesul doar persoanelor care deţin permise speciale.

''Aceste numere au la bază o analiză de securitate'', a spus purtătorul de cuvânt al poliţiei, Dean Elsdunne.

În timp ce credincioşii, atât locali, cât şi din străinătate, au venit încă de la primele ore ale dimineţii, sunetul rugăciunilor concura cu bătăile clopotelor şi cu muzica de fanfară.

''Este sărbătoarea noastră şi ar trebui să ne simţim confortabil în timp ce sărbătorim, fără baricade şi violenţe împotriva femeilor, tinerilor şi copiilor'', a spus Christina Kurt, o localnică.

Israelul a anexat Ierusalimul de Est, care include Oraşul Vechi şi locurile sfinte, după războiul din 1967 în Orientul Mijlociu printr-un demers care nu este recunoscut de comunitatea internaţională. Consideră Ierusalimul precum capitala sa eternă şi indivizibilă.

Palestinienii revendică Ierusalimul de Est drept capitala unui viitor stat independent în teritoriile ocupate Cisiordania şi Gaza.

Sfântul Mormânt este situat în centrul cartierului creştin din Vechiul Oraş al Ierusalimului de Est.

După o aşteptare de mai multe ore, ceremonia culminează când patriarhul ortodox grec al Ierusalimului apare din mormânt cu o lumânare aprinsă, un act misterios, considerat un miracol anual în Sâmbăta Mare, ajunul Paştelui ortodox.


Foto: (c) Oren Ben Hakoon / REUTERS

Sfânta Lumină este apoi rapid împărtăşită credincioşilor reuniţi în interiorul şi în exteriorul bisericii.

Comenteaza