MARE SĂRBĂTOARE! Creștinii prăzuiesc BUNA VESTIRE pe 25 martie

MARE SĂRBĂTOARE! Creștinii prăzuiesc BUNA VESTIRE pe 25 martie
| Foto: doxologia.ro

Pe 25 martie este sărbătoare cu roșu în Calendarul Creștin Ortodox. Credincioșii cinstesc Buna Vestire (Blagovestenia, termenul slav), prima sărbătoare închinată Maicii Domnului. Este și dezlegare la pește.

În fiecare an, la 25 martie, prăznuim prima sărbătoare închinată Maicii Domnului, Buna Vestire sau popular Blagovestenia (termenul slav corespunzător celui de Bunăvestire). Este praznicul în amintirea zilei în care Sf. Arhanghel Gavriil i-a vestit Sf. Fecioare că va naște pe Mesia (Luca I, 26-38). Ea a fost așezată cu nouă luni inainte de nașterea cu trup a Domnului, adică la 25 martie.

Sărbătorită în mai multe date

Data acestei sărbători a variat la început: unii o prăznuiau pe 5 ianuarie, în ajunul Bobotezei, iar alții pe 18 decembrie. În Răsărit, data de 25 martie a fost acceptată, după stabilirea datei de 25 decembrie ca serbare a Nașterii Domnului (aproximativ secolul al V-lea). Această sărbătoare a fost introdusă la Roma de papa Leon al II-lea. Începând cu secolul al IX-lea, sărbătoarea a început să fie prăznuită pe 25 martie în toată lumea catolică.

La armeni, Buna Vestire se praznuieste pe 7 aprilie, în raport cu sărbatoarea Nașterii Domnului,  pe care ei o celebrează la 6 ianuarie.

Întruparea Domnului nu se petrece fără acordul Fecioarei Maria. După cuvintele rostite de Fecioara Maria - Fie mie după cuvântul tău! - Lc. 1, 38, Fiul lui Dumnezeu se pogoara în pântecele ei prin Duhul Sfânt pentru a Se înomeni. Astfel, Buna Vestire devine temeiul tuturor praznicelor, întrucât toate celelalte momente importante ale iconomiei mântuirii serbate în cadrul anului bisericesc deriva din ea, potrivit crestinortodox.ro.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel mărturisea într-o predică închinată acestei sărbatori, că Buna Vestire este și o sărbătoare împărătească a Mântuitorului Iisus Hristos: Troparul sărbatorii Bunei Vestiri ne spune că „astazi este începutul mântuirii noastre […]. Fiul lui Dumnezeu (Cel veșnic) Fiu Fecioarei Se face […]". Aceasta înseamnă că Cel ce Se naște veșnic din Tatăl, fără mama, în ceruri, Se zamislește și Se naște din mama, făra tată, pe pământ. Deci, aceasta ne arată că sărbătoarea de astăzi, deși se numește Buna Vestire a Preasfinței Născătoare de Dumnezeu, este și o sărbătoare împărătească a Mantuitorului Iisus Hristos, pentru că este sărbătoarea Întrupării sau zămislirii Lui ca om, din Fecioara Maria. Acest adevăr îl arată și otpustul sau apolisul slujbei sărbatorii de astazi:

„Cel ce a binevoit a Se întrupa pentru mântuirea noastră, Hristos, Adevăratul nostru Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale și ale tuturor sfinților, să ne miluiască și să ne mântuiască pe noi, ca un bun și de oameni iubitor".

Deci, Cel ce a binevoit a Se întrupa pentru a noastră mântuire, Hristos, Adevăratul nostru Dumnezeu, este sărbatorit în primul rând. Dar întrucât Întruparea Lui se face din Fecioara Maria, cinstim deodată cu Domnul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu și Fiul Fecioarei, si pe Maica Sa, Pururea Fecioara Maria.

Troparul Bunei Vestiri

Astăzi este începutul mântuirii noastre și arătarea tainei celei din veac. Fiul lui Dumnezeu, Fiu al Fecioarei se face și Gavriil harul îl binevestește. Pentru aceasta și noi, împreună cu dânsul, Născatoarei de Dumnezeu să-i cântăm: Bucură-te cea plină de har, Domnul este cu tine!

Tot pe 25 martie, facem pomenirea:
- Sfântului Senufie;
- Sfintelor Mucenițe Pelaghia și Teodosia.

 

Comenteaza