Papa Francisc, către o femeie care creștea un câine ca pe un copil: "Mulţi copii sunt flămânzi şi tu aduci un câine"

Papa Francisc, către o femeie care creștea un câine ca pe un copil: "Mulţi copii sunt flămânzi şi tu aduci un câine"
| Foto: depositphotos.com

Papa Francisc afirmă că întemeierea unei familii în Italia devine un ''efort uriaş'' pe care doar cei bogaţi şi-l pot permite, avertizând că actualul context de incertitudine reprezintă o piedică pentru tineri să facă copii.

"Dificultatea de a găsi un loc de muncă stabil, dificultatea de a păstra unul, locuinţe prohibitiv de scumpe, chiriile foarte mari şi salariile insuficiente sunt toate probleme reale", a adăugat papa Francisc, cerând factorilor de decizie politică să intervină, relatează Reuters şi ANSA, citate de Agerpres.

Numărul naşterilor în Italia a scăzut pentru prima dată sub 400.000 în 2022, înregistrându-se cea de-a 14-a scădere anuală consecutivă, cu o populaţia totală în scădere cu 179.000 ajungând la 58,85 milioane de locuitori.

În cadrul unei conferinţe privind criza demografică în creştere, papa Francisc a declarat că scăderea natalităţii semnalează o lipsă a speranţei în viitor, generaţiile mai tinere confruntându-se cu un sentiment de incertitudine, fragilitate şi precaritate.

"Piaţa liberă, fără măsurile corective necesare, devine sălbatică şi produce situaţii din ce în ce mai grave şi inegalităţi", a afirmat suveranul pontif, care s-a aflat lângă premierul italian Giorgia Meloni.

Papa Francisc a declarat că animalele de companie înlocuiesc copiii în unele gospodării şi a povestit cum o femeie care a participat recent la o audienţă şi-a deschis geanta şi a cerut binecuvântarea papală pentru "copilul ei", care s-a dovedit a fi un câine.

"Mi-am pierdut răbdarea şi am dojenit-o, spunându-i că mulţi copii suferă de foame şi tu aduci un câine", a mai spus el.

Însă el a recunoscut că există constrângeri "aproape insurmontabile" asupra tinerelor femei care sunt forţate să aleagă între carieră şi maternitate. Având în vedere costurile mari pentru creşterea copiilor, oamenii îşi revizuiesc priorităţile, a adăugat el.

"Nu putem accepta pasiv că atât de mulţi tineri se luptă să-şi realizeze visul de a întemeia o familie şi sunt forţaţi să coboare ştacheta, mulţumindu-se cu înlocuitori mediocri: să facă bani, să facă carieră, să călătorească, păzindu-şi cu egoism timpul liber", a mai spus el.

Ministerul Educaţiei a anunţat joi că situaţia demografică actuală arată că numărul elevilor din Italia va scădea cu un milion în următorii 10 ani.

Comenteaza