Papa Francisc: “La Turda a fost emis un document de importanță mondială”

Papa Francisc: “La Turda a fost emis un document de importanță mondială”
Suveranul Pontiff le-a vorbit celor 120.000 de pelerini adunați pe Câmpia Libertății | Foto: Vatican News

Suvernul Pontif  a subliniat, în discursul de pe Câmpia Libertății de la Blaj, că la Turda a fost emis primul decret la nivel mondial care proclama libertatea conștiinței și toleranței religioase.

Mesajul Papei Francisc de la Blaj a fost unitate în diversitate. “Prin Edictul de la Turda, din 1568, emis de Dieta Transilvaniei, a fost proclamată libertatea conștiinței și a toleranței religioase pentru toți locuitorii Transilvaniei. Valoarea lui este cu atât mai mare cu cât este primul document de acest fel din istoria Europei acelor timpuri”, a amintit Suveranul Pontif.

Papa Francisc le-a transmis celor 120.000 de credincioşi că îi încredinţează Fecioarei Maria, care să îi călăuzească spre un viitor de un autentic progres şi de pace şi spre construirea unei patrii din ce în ce mai dreaptă şi mai fraternă. În cadrul Sfintei Liturghii au fost beatificaţi şapte episcopi greco-catolici martiri: Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu.

Papa Francisc a adăugat că este recunoscător Bisericii Ortodoxe Române pentru primirea în spirit fratern, dar și președintelui României, Klaus Iohannis. Duminică după-amiază, Suveranul Pontif a avut o întâlnire cu membri ai comunităţii rome din Blaj şi a vizitat biserica din cartierul Barbu Lăutaru.

Acesta a luat prânzul la sediul Curiei Arhiepiscopiei Majore de Alba Iulia şi Făgăraş din Blaj, o clădire istorică ridicată în perioada 1911-1916. Destinaţia sa iniţială a fost de Bibliotecă Centrală a Mitropoliei. După instaurarea regimului comunist, biblioteca a fost desfiinţată, o parte din fondul de carte a fost distrus, iar restul, transferat la Biblioteca Academiei Române filiala Cluj.

Comenteaza