Papa Francisc spune că biserica este deschisă și persoanelor LGBT, dar cu reguli: Nu pot participa la unele sacramente

Papa Francisc spune că biserica este deschisă și persoanelor LGBT, dar cu reguli: Nu pot participa la unele sacramente

Papa Francisc a declarat duminică, 6 august, că Biserica Catolică este deschisă tuturor, inclusiv celor din comunitatea LGBT, însă a menționat că există anumite reguli în astfel de cazuri.

Papa Francisc le-a răspuns reporterilor prezenţi în aeronava cu care revenea, duminică, de la festivalul catolic Ziua Mondială a Tineretului, desfăşurat în Portugalia, la întrebări cu prilejul obişnuitei sale conferinţe de presă de după călătorie, informează Reuters.

Unul dintre jurnaliști i-a amintit că, în timpul călătoriei apostolice, a spus că Biserica este deschisă ''tuturor, tuturor, tuturor'' şi a întrebat dacă nu este cumva ilogic că unele persoane, cum ar fi femeile şi persoanele gay, nu au aceleaşi drepturi şi nu au acces la unele dintre sacramentele bisericii.

Întrebarea făcea, probabil, referire la femei, care nu au dreptul de a deveni preoţi prin sacramentul hirotonisirii, şi la cuplurile de acelaşi sex, care nu au acces la sacramentul căsătoriei.

''Biserica este deschisă tuturor, dar există legi care guvernează viaţa în sânul bisericii'', a spus el.

''Potrivit legislaţiei, nu pot participa la (unele) sacramente. Asta nu înseamnă că e închisă. Fiecare persoană îl descoperă pe Dumnezeu în felul său în interiorul Bisericii'', a afirmat Papa.

Suveranul pontif a mai spus că preoţii Bisericii trebuie să fie alături de toţi oamenii, inclusiv de cei care nu se conformează regulilor, cu răbdarea şi iubirea unei mame.

Potrivit învăţăturilor Bisericii, femeile nu pot deveni preoţi întrucât Isus şi-a ales drept apostoli doar bărbaţi.

Biserica nu permite căsătoria persoanelor de acelaşi sex şi nici nu binecuvântează astfel de cupluri, dar Papa Francisc susţine legislaţia civilă care le conferă cuplurilor de acelaşi sex drepturi în domenii precum pensii, asigurări de sănătate şi drepturi succesorale.

Potrivit Bisericii, atracţia faţă de persoanele de acelaşi sex nu este un păcat, în schimb actele homosexuale sunt.

De la debutul pontificatului său, papa Francisc a încercat să transforme Biserica într-o instituţie mai primitoare şi mai puţin dezaprobatoare, inclusiv în ceea ce priveşte membrii comunităţii LGBT, dar fără a aduce schimbări învăţăturilor care îi îndeamnă pe cei care simt atracţie faţă de persoanele de acelaşi sex să respecte legea castităţii.

Cu prilejul unui eveniment din timpul vizitei în Portugalia, papa Francisc a declarat în faţa asistenţei că Biserica este deschisă tuturor, ''inclusiv celor care fac greşeli, păcătuiesc sau care se confruntă cu probleme'', iar drept urmare mulţimea a scandat ''Todos, todos, todos!'' (''Tuturor, tuturor, tuturor!'').

Tot în cadrul conferinţei de presă, referindu-se la tineri, Papa a spus: ''Cine dintre noi nu a săvârşit o eroare morală la un anumit moment dat în viaţă?''

Papa Francisc a realizat o serie de reforme după ce a preluat pontificatul în urmă cu zece ani, printre care acordarea de roluri suplimentare femeilor, în special în rândul funcţiilor înalte de la Vatican, încercând în acelaşi timp să menţină un echilibru delicat între a se adresa unor credincioşi mai liberali şi a-i deranja pe conservatori.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza