Peste 70.000 de pelerini la Nicula: au venit şi din India FOTO
- Scris de Andra-Daria Szasz
- 15 Aug 2013, 23:04
- Religie
- Ascultă știrea
Printre rugi istovitoare şi genunchi zdreliţi, la Mănăstirea Nicula timpul se măsoară în canoane. Credincioşii ortodocşi vin, în fiecare an, să-şi spună problemele Maicii Domnului. Unii ajung de curioşi, de peste mări şi ţări, să simtă magia de la Nicula, iar alţii vin să aducă mulţumiri pentru minunile cu care au fost răsplătiţi.
"Suntem aici de trei zile. Am ajuns după un tur de trei luni al mănăstirilor din Nordul României şi am aflat că şi aici, la Cluj, e o mănăstire. Am vrut s-o vedem şi am venit", a răspuns, la unison, puţin uimit de insistenţa reporterului, un cuplu din India. Ea, sfioasă, poartă o maramă albastră care contrastează cromatic cu bindi-ul (semn de căsătorie, purtat de femei pe frunte) şi-l lasă sub asediul întrebărilor pe el. Au ajuns la Nicula după un tur al mănăstirilor din Bucovina.
"Din India suntem. În România am ajuns acum 3 luni. Ne place aici. La mănăstire la Cluj am ajuns săptămâna asta. Ne place. E frumos", lămureşte el, cu o mână pe-un Canon cu care pozează marea de pelerini care fac turul bisericii din lemn în coate şi genunchi. "Se roagă", îngână ea, în timp ce femeile evlavioase cer, mulţumesc sau plâng în timp ce înconjoară mănăstirea.
"Aici vin numai oameni cu probleme. Eu am înconjurat mănăstirea o singură dată în coate şi genunchi. În 2011, după ce am aflat că nepoata mea are cancer la mână. Nu mai ştiam ce să fac, mă tot certam cu Dumnezeu. Apoi am ajuns aici. I-am zis: "Ia-mi ce vrei, dă-mi mie chinul ăla, dar las-o pe copilă, am suferit eu destul de la 4 ani jumate când am rămas fără mamă", îşi începe povestea Ana Paul, la fix cât să scape cuplul indian de cicăleli.
"Avea 7 ani fata. De atunci a făcut două operaţii la Viena şi mai are de mers la control, în Anglia, dar medicii i-au zis că-i bine. Închipuiţi-vă că au costat 200.000 de euro operaţiile", continuă femeia de 64 de ani, venită tocmai din Timişoara. Povesteşte că a vrut să-şi vândă un rinichi în disperarea de a face rost de bani pentru operaţii.
"Noi nu aveam niciun ban, dar banii au venit aşa, curgeau. Toată lumea i-a dat, incredibil. Eu, când m-am dus să-mi vând un rinichi mi-au zis că-s prea bătrână, la 60 de ani. Dar banii au curs, vă spun. Eu cred că Maica Domnului a făcut minuni: a făcut două operaţii în 4 luni şi acum s-a vindecat", reflectă femeia cu lacrimi în ochi. Ieri nu a mai făcut vreun tur în genunchi, dar stă lângă bisericuţa din lemn vreme de-o rugăciune, că, până la trenul de două şi jumătate mai are vreme.
"Mă întorc aşa cum am venit, singură: până în Gherla pe jos şi apoi, la 2:33 cu trenul Iaşi-Timişoara. Aşa e bine să vii aici: pe jos. Aşa am venit şi când a fost problema cu Evelina. Eu nu umblu la mănăstiri, aici am venit pentru prima dată, dar sunt sigură că Măicuţa a făcut tot, să fie fata bine", povesteşte femeia, în timp ce Înalt Preasfinţia Sa Andrei Andreicuţ vorbeşte despre importanţa familiei.
"Familia creştinească e desăvârşită. Să venim aici, la Mănăstire, e ca să-i facem pe plac Maicii Domnului, să ne adunăm aici, ca într-o mare familie", spune Mitropolitul, pe scena Mănăstirii, după ce i-a acordat Crucea Transilvană protopopul românilor din Valea Timocului, Boian Aleksandrovici. Între timp, la 10 metri de bisericuţa din lemn, medicii de pe ambulanţe oblojesc rănile credincioşilor. Nimeni nu se plânge. Cu rivanol trec toate escoriaţiile.
"De aseară până acum am avut 150 de urgenţe. Majoritatea lipotimii din cauza postului negru. Am avut şi o aritmii, probleme care ţin de hipertensiune, alergii şi un preinfarct. Majoritatea cazurilor au fost complicaţii cu muşcături de albine şi un edem Quinke", a spus medicul Sanda Chiţa.
Pe bancă, mai la o parte, cu piciorul drept bandajat, stă Ernestina Apostol. Femeia, din Iaşi, în vârstă de 59 de ani, a ajuns la Nicula cu un picior fracturat la Mănăstirea Petru Vodă. Are probleme cu tensiunea şi cu glicemia. "M-au controlat şi au vrut să mă trimită la Gherla la spital, pentru că am şi o aritmie. Medicii chiar s-au mirat cum am ajuns aici, cu inima asta, cu cardiopatie ischemică. Mi-au zis că ar fi trebuit să fac infarct. Şi cu piciorul. Mi-au pus atele şi, după slujbă, mă duc acasă. Ce Gherla? Am ajuns până aici, aşa că mă pot întoarce liniştită acasă. Maica Domnului o să mă ajute", a spus ea.
La Nicula au fost prezente şi autorităţile
La Sărbătoarea Sfintei Maria de la Nicula au fost prezente şi autorităţile locale şi judeţene: a fost prezent prefectul judeţului, Gheorghe Vuşcan, preşedintele Consiliului Judeţean Horia Uioreanu, primarul din Dej, Costan Morar, primarul din Gherla, Sabo Marius, precum şi o serie de consilieri locali sau judeţeni, alături de membri ai partidelor politice. Siguranţa persoanelor a fost asigurată de 250 de jandarmi, 2 echipaje complete de Ambulanţă şi un echipaj SMURD.
Slujbă oficiată de mai mulţi preoţi
La Slujba oficiată de ÎPS Andrei Andreicuţ, mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului au participat şi mai mulţi preoţi din străinătate. La Mănăstirea Nicula au ajuns ieri protopopul românilor din Valea Timocului, Boian Aleksandrovici, Preasfinţitul Timotei, episcopul românilor din Spania şi Portugalia, Preafericitul Vasile Someşeanul, Preasfinţitul Ignatie Mureşeanul, arhiereu vicar al comunităţii românilor din Spania şi Portugalia.