Preoţi ortodocşi, angajaţi în spitalele clujene

Preoţi ortodocşi, angajaţi în spitalele clujene
Majoritatea misionarilor care slujesc în capelele unităţilor medicale sunt plătiţi din bugetele spitalelor. Slujitorii Bisericii Greco-Catolice îşi primesc banii de la Episcopie.

16 preoţi ortodocşi misionari slujesc în capelele principalelor spitale din municipiul Cluj-Napoca, în baza unor acorduri semnate în perioada 2004-2005 între Ministerul Culturii şi Cultelor şi Ministerul Sănătăţii. Jumătate din ei sunt angajaţi ai unităţilor medicale, pe posturi administrative.

Slujitorii Bisericii Ortodoxe Române fac vizite bolnavilor, ţin slujbe în fiecare zi şi oficiază ultimele împărtăşanii, la cerere. Ei au un salariu net lunar de 1.600 de lei. Potrivit Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, Maramureşului şi Sălajului, în Cluj-Napoca sunt 16 preoţi misionari care îşi desfăşoară activitatea în spitale. „E un foarte bun impact printre credincioşi. Preoţii umanizează un spital şi oferă încredere şi sprijin celor aflaţi în nevoie. Spitalele care îşi permit au în schema lor de personal posturi pentru preoţii ortodocşi. La nivelul judeţului, jumătate din preoţii misionari sunt plătiţi din fondurile spitalelor", a spus purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, Bogdan Ivanov.

Aproape fiecare unitate medicală din Cluj-Napoca are o capelă în care credincioşii se pot ruga, iar preoţii oficiază slujbe. „Am fost angajat aici în 2012, pe un post administrativ. Fac vizite bolnavilor, împărtăşesc, ajut rudele şi oficiez slujbe", a spus părintele Ştefan Toadere, de la capela Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir, care aparţine Institutului Oncologic Ion Chiricuţă. Preoţii greco-catolici clujeni sunt plătiţi de către Episcopia de Cluj-Gherla pentru aceleaşi servicii oferite credincioşilor, în spitale.

„Intrăm în saloane, facem rugăciuni, spovedim, împărtăşim. Munca în suferinţă desăvârşeşte, este una specială şi-i ajută pe bolnavi, dar şi pe preoţi să-L cunoască pe Cristos", a spus părintele greco-catolic Sorin Popa, care slujeşte la capela Clinicii Medicale III. La nivelul judeţului există 10 preoţi greco-catolici care slujesc în capelele spitalelor. „Avem astfel de capele în principalele spitale din Cluj-Napoca şi la spitalul municipal din Dej. Toţi preoţii care slujesc aici, pe lângă parohiile lor, sunt plătiţi de Episcopie", a explicat purtătorul de cuvânt al Episcopiei Greco-Catolice, Daniel Avram.

 

Comenteaza