Prețul trădării lui Iisus în prezent. Cât ar valoara azi cei 30 de arginți pe care i-a primit Iuda

Prețul trădării lui Iisus în prezent. Cât ar valoara azi cei 30 de arginți pe care i-a primit Iuda
| Foto: shtiu.ro

Potrivit Evangheliei după Matei, Iuda Iscarioteanul, unul dintre cei 12 Apostoli l-a trădat pe Mântuitor pentru 30 de arginți de aur.

Cei 30 de arginţi au fost preţul pentru care Iuda Iscarioteanul l-a trădat pe Iisus din Nazaret, potrivit unei relatări din Evanghelia după Matei, capitolul 26, din Noul Testament.

Nu se ştie exact ce fel de monede a primit Iuda, dar câteva calcule au fost făcute pentru a determina suma de bani reprezentată de arginţi, în zilele noastre.

Donald Wiseman sugerează două posibilităţi - tetradrahma de Tir şi stetarul de Antioh. 

Şekelul de Tir/Tetradrahma este compus din argint pur de 94% , cu greutate de 14 grame, iar unul singur ar valora 355,32 dolari. Staterul din Antiohia este compus din argint pur în proporţie de 75%, cu o greutate de 15 grame şi ar valora unul singur doar 303,80 dolari, potrivit Mediafax.

Majoritatea evreilor evitau utilizarea monedelor romane, adică a dinarului, fiindcă le considerau drept nişte monede spurcate. În schimb, preferau tetradrahma de Tir, cunoscută şi ca şekelul de Tir, care ar fi avut chipul lui Austustus (împăratul Imperiului Roman între anii 27 î.e.n. - 14 e.n.).

Cel mai probabil, Iuda ar fi primit 30 de tetradrahme. 

Potrivit calcului efectuat de site-ului TestamentPress, 30 de tetradrahme din secolul 1 d.Hr. ar echivala în prezent cu 5.220 de dolari, adică 4,787.87 euro. 

În Evanghelia lui Matei, capitolul 20,  potrivit unei pilde a lui Iisus, proprietarul unei vii angaja lucrători. Primului i-a promis un dinar, celui care a venit mai târziu, tot un dinar, iar celui care a venit utlimul, aproape seara — tot un dinar.  

Cum o zi de muncă în vie, la vremea respectivă, era plătită cu un dinar, iar un dinar însemna 30 de tetradrahme, înseamnă că 30 de tetradrahme valorau cam 90 de zile de muncă.

Ziua medie de muncă în Iudeea romană era de şase ore şi se plătea un dinar pentru salariul acestei zile.

Pe baza salariului minim federal al Statelor Unite de 7,25 dolari pe oră, ar însemna că muncitorii erau plătiţi cu 43 dolari pe zi, timp de şase ore.

Un dinar roman cântărea aproximativ 4,5 grame în argint; tetradrahma avea greutatea de 16 - 17 grame în argint. 

În concluzie, în Iudeea secolului 1, un lucrător primea un dinar pentru o zi de muncă. 

Cum Iuda a primit 30 de tetradrahme, o tertradrahmă valora între 3 şi 4 dinari.  30 de tetradrahme = 90 de dinarii = 90 de zile de muncă.

Potrivit Alateia, trădarea lui Iisus ar fi costat aproximativ 3.000 dolari sau 2.700 euro. 

Comenteaza