PS Florentin Crihălmeanu s-a întâlnit cu Papa Francisc. Cum s-a derulat

PS Florentin Crihălmeanu s-a întâlnit cu Papa Francisc. Cum s-a derulat
Trei episcopi români, din Cluj, Iaşi şi Chişinău, s-au întâlnit cu Papa Francisc şi cu zeci de episcopi catolici de pe toate continentele lumii pentru a dialoga despre unitate.

Cei trei, PS Petru Gherghel, episcop romano-catolic de Iaşi, PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, şi PS Anton Coşa, episcop al Diecezei latine de Chişinău, iau parte, în perioada 22-26 februarie, împreună cu alţi 57 de episcopi din 31 de ţări de pe toate continenetele lumii, la cea de-a 39-a "Întâlnire Internațională a Episcopilor prieteni ai mișcării Focolare". 

Răspunzând invitaţiei Cardinalului Francis Xavier Kriengsak, Arhiepiscop de Bangkok (Thailanda), episcopii s-au întâlnit într-un mare centru al Mişcării Focolare, Centrul Mariapoli de la Castel Gandolfo, în apropierea Romei. În centru programului a fost inclusă participarea la audienţa generală a Sfântului Părinte Francisc din Piaţa San Pietro, Roma, prilej cu care Suveranul Pontif i-a salutat pe episcopi, îndemnându-i „să păstreze mereu vie în ministerul apostolic carisma unităţii, în comuniune cu Succesorul lui Petru".

Într-o relatare mai amplă despre acest timp de reflecţie şi dialog, transmisă din Roma, PS Florentin a descris momentele participării la Audienţa Generală: „am avut locuri privilegiate, chiar aproape de Sfântul Părinte, de unde am ascultat cateheza foarte interesantă pe care a făcut-o, pornind de la capitolul 21 al Cărții Întâi a Regilor, despre Ahab, regele din Samaria, care vrea să cumpere via lui Nabot, care se învecina cu locuința sa.

A fost o meditaţie despre puternicii lumii acesteia care încearcă să domine prin avere și putere, fără a ține cont de spiritualitate, dar Dumnezeu are planurile lui cu fiecare om, oferindu-i și posibilitatea convertirii. La sfârșitul audienței am avut posibilitatea să facem o fotografie de grup cu Sfântul Părinte și după aceea Papa a venit la noi, ne-a salutat, ne-a adresat câteva cuvinte și apoi, însoțit de gărzile personale, s-a îndreptat spre mulțime.

Grupul nostru de episcopi a trecut apoi prin Poarta Sfântă a Milostivirii, ocazie pentru a face un act de căință și a recita Psalmul 50, apoi ne-am oprit cu toții în Basilica San Pietro în fața statuii Pietà (a lui Michelangelo) și am cântat imnul Salve Regina în fața statuii Maicii Domnului, reînnoind devoțiunea noastră la Preasfânta Fecioară Maria. După aceste momente o parte dintre noi am mers să ne rugăm la mormântul Sfântului Ioan Paul al II-lea, după care, așa cum obișnuiesc de fiecare dată când intru în basilica San Pietro, am mers și să sărut locul unde am fost hirotonit episcop".

Programul Întâlnirii Internaționale a Episcopilor prieteni ai mișcării Focolare este divers, cu participarea unor mari personalităţi precum Maria Voce, coordonatoarea generală a Mișcării Focolarilor, a Cardinalului Lorenzo Baldisseri Secretarul general al Sinodului Episcopilor, a Episcopului Marcellor Semeraro, de Albano, Secretarul Consiliului Cardinalilor - „C9" (cei nouă care sunt aleși de Papa).

Zilnic sunt programate conferinţe, laboratoare pe grupuri lingvistice, vizionări de filme, momente muzicale, totul desfăşurându-se sub semnul rugăciunii, a celebrărilor liturgice, în dorinţa de a scoate la lumină, a analiza şi a identifica noi coordonate pe drumul spre unitate al Bisericii, totul prin perspectiva Milostivirii lui Dumnezeu - căreia Sfântul Părinte i-a consacrat anul 2016 - şi prin care se poate realiza adevărata întâlnire în Cel ce este Dumnezeu iubire.

Lucrările sunt centrate pe teme dereferinţă, precum: „«Ca toți să fie una» - exigența lumii de astăzi - rugăciunea lui Isus la Tatăl", „«fiecare să-l socotească pe celălalt mai de cinste decât el însuşi» (Fil 2,3): a trăi ca popor al lui Dumnezeu în Biserică" (Evangelii Gaudium 87), "«Mergeți în toată lumea»: pentru o cultură a întâlnirii și a milostivirii".

Întâlnirea este organizată de către Mişcarea Focolară (o mișcare laică ce promovează idealurile de unitate și de frăție universală) în colaborare cu reprezentanți ai Congregației pentru Episcopi şi are tema „O Biserică ce generează unitate: dăruire, angajare, obiective".

Comenteaza