Răspunsul BOR la criticile lui Iohannis

Răspunsul BOR la criticile lui Iohannis
| Foto: realitatea.net

Biserica Ortodoxă Română (BOR) arată că acordul Patriarhiei cu MAI „a fost unul interinstituţional, oficial şi public”, subliniind că România nu este o „ţară creştinopată” şi că nu Biserica ia decizii, ci doar le respectă.

„Este firesc, în calitate de creştini şi cetăţeni care respectăm riguros Legea, să cerem în contextul celei mai mari Sărbători creştine câteva lucruri esenţiale care nu intră în conflict cu nimic din reglementările în vigoare. Nu Biserica ia deciziile, ea doar le respectă. Asta face BOR riguros de la începutul pandemiei şi îi ajută concret pe cei afectaţi. Până în acest moment cu aproape 10 mil. de lei. Asta va face Biserica şi mai departe”, explică Vasile Bănescu, reprezentant al BOR, pentru MEDIAFAX.

Conform sursei citate, acordul Patriarhiei cu MAI era în conţinutul său, „până la ultima literă”, în consonanţă cu reglematările stării de urgenţă în vigoare.

„Poliţia Română nu ne asigură tuturor doar protecţia şi ordinea publică, ci făcea acum şi un gest major de civilitate creştină, un gest de cordialitate civică pentru care toţi cetăţenii ortodocşi ai acestei ţări îşi exprimau tăcut recunoştinţa. Suntem o ţară şi o societate edificate pe valorile culturale şi spirituale ale creştinismului, o societate tolerantă, solidară, civilizată. Nici creştinopată, nici creştinofobă”, a adăugat Bănescu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al BOR, „a oferi, sub măsuri de protecţie totală şi perfect legală, Paşti şi Lumina de Paşti celor care le solicită şi le primesc prin voluntari acreditaţi şi corespunzător echipaţi (mult mai bine decât curierii care ne aduc mâncare sau produse comandate online), a oferi aceste lucruri în deplină ordine, nu tuturor la întâmplare, este un gest pe care bunul simţ, dublat acum atent şi de firească grijă faţă de ceilalţi, ne invită în mod firesc să îl salutăm, nu să îl criticăm”.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, marţi seara, că românii vor putea primi Paşti vineri şi sâmbătă, iar distribuirea Luminii Sfinte de la Ierusalim se va face de către voluntari şi de către patrulele MAI, în urma unui acord cu Biserica Ortodoxă Română.

Ulterior, miercuri, la prânz, preşedintele Klaus Iohannis a spus că va cere ministrului Marcel Vela şi premierului Ludovic Orban să revină asupra acordului MAI-BOR, subliniind că le va cere să găsească o formulă care se încadrează în îndemnul „Staţi acasă”.

 

Comenteaza