Revoltător! 216.000 de copii, abuzați sexual de clericii catolici francezi în ultimii 70 de ani

Revoltător! 216.000 de copii, abuzați sexual de clericii catolici francezi în ultimii 70 de ani

Aproximativ 216.000 de copii au fost victime ale abuzurilor sexuale săvârşite de reprezentanţi ai Bisericii Catolice din Franţa, din 1950 până în prezent, potrivit unei anchete.

O anchetă referitoare la cazurile de abuzuri sexuale comise de reprezentanţi ai Bisericii Catolice din Franţa a ajuns la concluzia că aproximativ 216.000 de copii au fost victime ale abuzurilor săvârşite de clerici începând cu 1950, a anunţat marţi Jean-Marc Sauve, preşedintele comisiei care a întocmit raportul, potrivit Reuters şi AFP.

Numărul victimelor urcă la ''330.000 dacă îi adăugăm pe agresorii laici care lucrează în instituţiile Bisericii Catolice'' (capelani, cadre didactice în şcolile catolice, grupări de tineret), a adăugat Jean-Marc Sauve.

''Aceste cifre sunt mai mult decât îngrijorătoare, sunt copleşitoare şi nu pot în niciun caz să rămână fără urmări'', a comentat el, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Datele prezentate au rezultat dintr-o estimare statistică cu o marjă de plus sau minus 50.000 de persoane, a mai precizat preşedintele Comisiei independente pentru investigarea abuzurilor Bisericii (CIASE).

Comisia, alcătuită din 22 de membri, a denunţat totodată un fenomen cu ''caracter sistemic''.

Aceasta a propus ''asumarea responsabilităţii de către Biserică''. ''Primul (principiu director recomandat de comisie) consistă în recunoaşterea responsabilităţii Bisericii în ceea ce s-a întâmplat de la începuturi'', a declarat Jean-Marc Sauve. Comisia a solicitat şi acordarea unor "reparaţii financiare" pentru toate victimele.

Scandalul din Franţa este cel mai recent care loveşte Biserica Romano-Catolică, după scandaluri similare privind abuzuri sexuale izbucnite în diferite locuri de pe glob, în care deseori au fost implicaţi copii, în ultimii 20 de ani.

Comisia a fost înfiinţată de episcopi catolici din Franţa la sfârşitul anului 2018 pentru a scoate la lumină abuzurile şi pentru a restabili încrederea publicului în Biserică într-o perioadă în care congregaţiile îşi pierd din membri. Raportul a fost întocmit independent de Biserica Catolică.

Jean-Marc Sauve a afirmat, cu prilejul prezentării publice online a raportului, că problema persistă. Acesta a adăugat că, până la începutul anilor 2000, Biserica Catolică a dat dovadă de o totală indiferenţă faţă de victime.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza