Sărbătoare cu cruce neagră în calendar. E ziua celor „şapte adormiţi”/ Ce nu este bine să faci pe 22 octombrie

Sărbătoare cu cruce neagră în calendar. E ziua celor „şapte adormiţi”/ Ce nu este bine să faci pe 22 octombrie

Pe 22 octombrie, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Averchie, episcopul Ierapolei și pe cei 7 sfinți tineri din Efes. 

Sfântul Ierarh Averchie este pomenit în calendarul creştin ortodox la 22 octombrie.

Sfântul Averchie a fost episcop al oraşului Ierapole din provincia Frigia, în timpul împăratului roman Marc Aureliu (161-180).

Propovăduind Evanghelia în vremea în care creştinii erau puţini: "căci oamenii cei orbiţi, lăsând pe Dumnezeu, se închinau idolilor şi nebăgând în seamă pe Ziditorul, cinsteau lucrul făcut de mâini omeneşti", Sfântul Averchie a adus în Biserică mulţime de oameni.

A făcut călătorii misionare în Siria şi Mesopotamia, scrie Agerpres, care citează „Viețile Sfinților”.

Cei 7 tineri din Efes

Sfinţii 7 tineri din Efes: Maximilian, Iamvlih, Martinian, Dionisie, Antonin, Exacustodian şi Constantin, sunt sărbătoriţi de Biserica Ortodoxă de două ori pe an, la 4 august şi la 22 octombrie.

Sfinţii din Efes sunt cunoscuţi şi sub numele de cei „şapte adormiţi", pentru că au fost adormiţi de Dumnezeu şi după mult timp înviaţi, într-o perioadă în care Biserica era tulburată de erezii, întărindu-se astfel credinţa oamenilor în înviere.

Aceşti şapte tineri au fost soldaţi în armata împăratului Deciu (249-251). Şi pentru că nu au vrut să participe la cultul păgân, au fost prinşi şi au fost duşi în faţa împăratului, care i-a eliberat pentru un timp, impresionat fiind de tinereţea acestora.

Tinerii erau creştini din Efes, fii din familii bogate, şi au rămas împreună în rugăciune, răstignindu-se împreună cu Hristos prin omorârea trupurilor lor şi prin păzirea curăţiei.

S-au găsit însă nişte denunţători care au mers la împărat şi i-au spus despre tinerii ce se rugau lui Hristos şi nu voiau să jertfească zeilor.

Erau atunci vremuri în care se dădeau la moarte frate pe frate, tată pe fiu, fiul pe tată, şi nimeni nu-l tăinuia pe aproapele său, dacă îl afla rugându-se lui Hristos.

Aşa s-a aflat despre cei şapte tineri că stăteau într-o peşteră, acolo au fost înmormântaţi de vii, gura peşterii fiind zidită din porunca împăratului.

În timpul împăratului Teodosie al II-lea (408-450), la multă vreme după această întâmplare, zidul care astupa gura peşterii a fost stricat şi cei şapte tineri au revenit la viaţă ca dintr-un somn.

Faptul care a adus în uimire toată cetatea, însuşi împăratul Teodosie venind de la Constantinopol să-i vadă, s-a petrecut pe fondul tulburărilor provocate în Biserică de ereziile apărute în primele secole ale creştinismului, şi în special, în această perioadă, de erezia nestoriană.

Nestorianismul susţinea că cele două esenţe divină şi umană sunt separate şi sunt două persoane: omul Iisus Hristos şi Logosul divin, care locuieşte în om. De aceea, nestorienii respingeau terminologia "Dumnezeu a suferit" sau "Dumnezeu a fost răstignit", spunând că omul Iisus Hristos a suferit.

Mai mult, ei respingeau termenul Theotokos (Născătoare de Dumnezeu) dat Fecioarei Maria, utilizând în schimb termenul Christotokos (Născătoare de Hristos) sau Anthropotokos (Născătoare de om).

Întâmplarea cu tinerii care s-au trezit după atâta timp din marea cetate a Efesului a venit ca o luminare şi întărire în acele vremuri tulburi.

Sfinţii treziţi la viaţă au mai trăit şapte zile, după care, plecându-şi iar capetele la pământ, şi-au dat sufletele lor în mâinile lui Dumnezeu.

Tradiții și superstiții pentru ziua de 22 octombrie

Tradiția spune că această zi ar trebui petrecută în cercul familiei, invitând rudele și prietenii să ne viziteze. 

Astăzi trebuie evitate certurile și bârfa. Este o zi în care nu trebuie să îi refuzi pe cei care îți cer ajutorul. De asemenea, se cere evitarea invidiei, lăcomiei, răzbunării și disperării.

Oamenii cred că dacă pe 22 octombrie a plouat de dimineață, vremea se va răci în curând, iar dacă a căzut zăpadă, înseamnă că urmează un an bun.

Ce nu este bine să faci pe 22 octombrie

Nu stați trist și nu vă amintiți lucruri rele. Evitați să plecați într-o călătorie, pote fi cu ghinion. Azi nu faceți treburi casnice, evitați să spălați, să curățați, să reparați, să coaseți, să tricotați.

De asemenea, nu să refuzați să dați de pomană sau să îi ajutați pe cei nevoiași, altfel vă puteți pierde bunăstarea financiară.

În niciun caz nu trebuie să vă plângeți de cei dragi sau de soț sau soție sau să vă certați în această sărbătoare - acest lucru poate duce la discordie și separare în familie

Comenteaza