Sărbătoare cu cruce roșie în 26 decembrie. Creștinii prăznuiesc Soborul Maicii Domnului. Ce trebuie să faci astăzi

Sărbătoare cu cruce roșie în 26 decembrie. Creștinii prăznuiesc Soborul Maicii Domnului. Ce trebuie să faci astăzi

Calendar ortodox 26 decembrie, a doua zi de Crăciun. Creștinii sărbătoresc astăzi Soborul Maicii Domnului, sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendar.

În a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie, creștinii sărbătoresc Soborul Maicii Domnului. Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.

Maica Domnului este cinstită, fiind cea prin care am primit marele praznic al creștinătății, Nașterea Domnului Iisus Hristos.

Sărbătoarea Soborului Maicii Domnului reprezintă sărbătoarea soborului creștinilor, care se adună pentru a cinsti pe Maica Domnului, imediat după Nașterea Domnului Iisus Hristos.

Soborul Maicii Domnului, sărbătorit pe 26 decembrie

Soborul Maicii Domnului se sărbătorește pe 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun. Este o sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși, fiind marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.

„Sobor” înseamnă adunare, făcând trimitere la creștinii care se adună pentru a cinsti pe Maica Domnului, cea care a adus mântuirea lumii prin Nașterea Domnului Iisus Hristos. În general, soborul are loc după o sărbătoare mare.

Soborul Maicii Domnului este unul dintre cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria. Sărbătoarea vine ca o continuare a Crăciunului, ziua Nașterii Domnului.

Credincioșii se strâng în biserici pentru a o sărbători pe Fecioara Maria în această zi sfântă. Maica Domnului este cinstită pentru că este Născătoare de Dumnezeux.

„Știţi oare, în ziua Judecăţii, cine are să fie de-a dreapta Mântuitorului? Maica Domnului; iar de-a stânga Lui – Sfântul Ioan Botezătorul, înger întâistătător al tuturor sfinţilor.”, se arată într-o Predică a Părintelui Cleopa, în ziua Soborului Maicii Domnului.

Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Crăciun. Ce este interzis să faci

În a doua zi de Crăciun, de Soborul Maicii Domnului, tradiția spune că nașii trebuie să-și viziteze finii pentru ca aceștia să aibă parte de tot ce își doresc în anul care vine.

Este și o zi în care rudele îndepărtate și cele prin alianță trebuie să se adune laolaltă, potrivit Fanatik.

Bârfele, înjurăturile și uneltirea împotriva celorlalți sunt interzise în această zi sfântă. Cei care își doresc răzbunare sau să-și încheie socotelile cu cei din jur vor avea parte de pierderi.

De asemenea, astăzi nu se spală și nu se muncește în ziua de 26 decembrie. În gospodăriile unde sunt fete de măritat nu se toarce și nici nu se coase.

În anumite zone rurale din țară, fetele și băieții au păstrat obiceiul de a juca în această zi, în semn de recunoștință pentru tinerețea lor. Cei care joacă în această zi vor fi aprigi și sănătoși în anul următor.

Tot pe 26 decembrie este sărbătorit și Sfântul Nicodim de la Tisman, monah și apoi egumen al mănăstirii Hilandar de la Athos, potrivit creștinordox.ro.

Rugăciune de Soborul Maicii Domnului

„Apărătoare Doamnă, pentru biruință, mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi.

Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, izbăvește-ne pe noi din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-Te, Mireasă, pururea Fecioară.”

Comenteaza