Sărbători religioase 6 aprilie. Un mare sfânt este pomenit astăzi

Sărbători religioase 6 aprilie. Un mare sfânt este pomenit astăzi

Pe 6 aprilie, Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic Irineu, precum și pe alți sfinți ai creștinătății.

Biserica Ortodoxă îi pomenește astăzi pe Sf. Sfinţit Mc. Irineu, episcop de Sirmium, Sf. Ier. Eutihie, patriarhul Constantinopolului, Sf. Cuv. Grigorie Sinaitul și pe Sf. Cuv. Platonida.

Sfântul Irineu a fost episcop de Sirmium în timpul domniei împăratului roman Diocleţian (284-305), persecutor al creştinilor. A fost judecat şi condamnat la moarte de Probus, guvernatorul provinciei.

Oraşul Sirmium - astăzi Sremska Mitroviţa Serbia - din provincia romană Pannonia Inferioară era reşedinţa împăratului Galeriu, ginerele lui Diocleţian.

Printre creştinii arestaţi şi aduşi la judecată în provinciile dunărene ale Illyricului s-a numărat şi Irineu, tânărul episcop al cetăţii Sirmium, care era căsătorit şi avea copii mici.

La porunca de a jertfi zeilor, guvernatorul s-a lovit de refuzul stăruitor al tânărului episcop. Pentru aceasta, Sfântul Irineu a fost supus la chinuri, aruncat în închisoare şi din nou chinuit. A fost tăiat de ostaşi cu sabia şi a fost aruncat în râul Sava, în ziua de 6 aprilie a anului 304.


Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului, s-a născut în Frigia, părinţii săi au fost Alexandru, ostaş, şi Sinezia, fiica unui îmbunătăţit preot. La vârsta de 12 ani, Eutihie a fost trimis la Constantinopol pentru a-şi completa studiile.

Sfântul Euthie a fost tuns în ierarhia bisericească, primind episcopia cetăţii Lazichia, fără a fi călugărit. Haina monahală a îmbrăcat-o într-una din mănăstirile din Amasia, unde a fost pus arhimandrit al tuturor mănăstirilor din mitropolia Amasiei şi ales povăţuitor al călugărilor.

În anul 553, a fost convocat, la Constantinopol, al V-lea Sinod Ecumenic de către împăratul Iustinian I (527-565). S-a întâmplat atunci ca mitropolitul Amasiei să fie bolnav şi l-a rugat pe cuviosul Eutihie arhimandritul să se ducă în locul lui la această mare întrunire a ierarhilor.

La Constantinopol, Sfântul Eutihie a fost ales să ocupe scaunul patriarhal rămas vacant în urma morţii patriarhului Mina, cu puţin timp înainte de începutul reuniunii.

În calitate de patriarh al Constantinopolului, a prezidat lucrările celui de-al V-lea Sinod Ecumenic, la care au participat 165 de episcopi, care a pus capăt ereziei nestoriene.

După mai mulţi ani de păstorire, preasfinţitul Eutihie a fost scos din scaun şi trimis la mănăstirea sa din Amasia, din cauză că însuşi împăratul a căzut în erezie. Aici a petrecut mulţi ani, fiind din nou pus în scaunul patriarhal al Constantinopolului, unde a rămas până la trecerea sa la Domnul.

"Îmbolnăvindu-se preasfinţitul Eutihie în săptămâna luminată, a chemat în Duminica Tomei tot clerul său şi dându-le pace, binecuvântare şi cea din urmă sărutare, după ce a înnoptat, a adormit cu somnul morţii celei vremelnice întru Domnul. Iar sfântul lui suflet s-a dus în ziua cea neînserată şi veşnică la sfinţii ierarhi.

A stat pe scaun, după întoarcerea sa din surghiun, patru ani şi şase luni, iar toţi anii de la naşterea sa au fost şaptezeci. Şi a fost îngropat cu slavă în biserica apostolilor, înaintea treptelor altarului, unde erau moaştele sfinţilor apostoli Andrei, Timotei şi Luca" (Vieţile Sfinţilor). (surse: vol. "Vieţile Sfinţilor"; basilica.ro) 

Comenteaza