Se împlinesc 35 de ani de la moartea lui Arsenie Boca. Părintele supranumit Sfântul Ardealului, prăznuit pentru prima oară după canonizare
- Scris de Ziua de Cluj
- 28 Noi 2024, 12:39
- Religie
- Ascultă știrea

Pe 28 noiembrie 2024, credincioșii ortodocși îl sărbătoresc pentru prima dată pe Sfântul Arsenie Boca, după canonizarea sa în iulie 2024.
Arsenie Boca este considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. A fost preot, teolog şi pictor de biserici, stareţ al Mănăstirii Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi al Mănăstirii Prislop.
Supranumit ”Sfântul Ardealului,” părintele Arsenie Boca a fost cunoscut pentru puterea sa spirituală și capacitatea de a prevesti viitorul, pentru predicile pline de înțelepciune și darul de a ajuta sufletele aflate în căutarea credinței.
Părintele Arsenie Boca s-a născut în localitatea Vața de Sus, în județul Hunedoara, la data de 29 septebrie 1910. Părinții acestuia, Iosif și Cristina, l-au botezat cu numele de Zian. Face școala primară în satul natal și liceul în Brad. În anul 1929, se înscrie la Institutul Teologic din Sibiu, iar în anul 1939 termină Academia de Arte Frumoase, din București. Pe lângă studiile teologice, urmează și cursuri de medicină (în special cele de anatomie), participă cu interes la prelegerile de mistică ale lui Nichifor Crainic.
La finalul studiilor, Arsenie Boca intră în obștea de la Mănăstirea Brâncoveanu, din Sâmbăta de Sus. În anul 1939, tânărul Zian își petrece toată primăvara în Sfântul Munte Athos.
În data de 3 mai 1940, tânărul frate Zian este tuns în monahism, el primind numele de Arsenie. Viața lui duhovnicească va fi recunoscută și de cei din jurul său. Este hirotonit ierodiacon (3 mai 1940), apoi ieromonah (10 aprilie 1942), apoi duhovnic (10 mai 1942), iar în cele din urmă protosinghel (15 august 1949), potrivit crestinortodox.ro.
Odată cu instaurarea regimului comunist, în anul 1945, a intrat în atenţia fostei Securităţi ca opozant al regimului, a fost anchetat și arestat de mai multe ori. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca avea 79 de ani. Potrivit dorinţei sale, a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop, iar mormântul lui a devenit încă de atunci unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România.
Cu toate că se știe că Arsenie Boca suferea de mai multe afecțiuni, printre care și o boală cardiacă, iar cauza oficială a decesului a fost insuficiența cardio-respiratorie, moartea sa continuă să stârnească controverse.
Privațiunile, stresul, persecuțiile și munca grea la care a fost supus de regimul comunist și-au pus amprenta asupra sănătății sale. Cu toate acestea, există o bănuială că moartea sa a fost grăbită de expunerea la radiații, o metodă folosită de Securitate pentru a elimina disidenții. Potrivit unor apropiați, părintele ar fi avut simptomele specifice iradierii.
În iulie 2024, Patriarhia Română a anunțat canonizarea părintelui Arsenie Boca sub titulatura oficială ”Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop.” Această decizie marchează recunoașterea oficială a sfințeniei sale, bazată pe viața sa dedicată rugăciunii, slujirii și alinării credincioșilor în vremuri de încercare.
Mănăstirea Prislop, unde se odihnește Sfântul Arsenie Boca, este un loc de pelerinaj care atrage anual mii de credincioși care vin să se roage la mormântul Sfântului Ardealului, în special în ziua de 28 noiembrie, marcată de prăznuirea sa.