Video Tradiţii de Rusalii. Fetele nemăritate din Mănăstirea au participat la ”Împănatul boului”

Tradiţii de Rusalii. Fetele nemăritate din Mănăstirea au participat la ”Împănatul boului”

În fiecare an, de Rusalii, în satul Mănăstirea din comuna Mica, fetele nemăritate încearcă să stăpânească un bou împodobit cu flori. Conform tradiției, cele care reușesc să potolească boul chiar și pentru câteva secunde se vor mărita anul viitor.

An de an, de Rusalii, în localitățile din zona municipiului Dej, tinerele fete nemăritate participă la ”Împănatul boului”, o tradiție păstrată de sute de ani. În localitatea Mănăstirea din județul Cluj, fetele sunt puse la grea încercare: trebuie să stăpânească un bou împodobit cu ghirlande de flori, lăsat liber pe stradă. Conform tradiției, fetele care reușesc să stăpânească boul, chiar și pentru câteva secunde, se vor mărita în perioada următoare. La sărbătoarea din acest an au participat șase domnișoare extrem de curajoase.

 

”De 34 de ani sunt aici și tot așa e tradiția. Se îmbracă un bou, cu cunună, cu pătură țărănească. Fetele trebuie să prindă boul. Este cine îl pușcă cu biciul și fetele trebuie să îl prindă. Zice că fata care îl prinde se mărită la anul. Așa e zicala… ”, a explicat o femeie din sat.

Sărbătoarea începe imediat după ce sătenii ies de la biserică. Mai multe AICI.

Comenteaza