Triplă sărbătoare pe 24 martie. Importanța și simbolismul primei duminici din Postul Paștelui

Triplă sărbătoare pe 24 martie. Importanța și simbolismul primei duminici din Postul Paștelui
| Foto: newsweek

Pe 24 martie este triplă sărbătoare în calendarul ortodox, fiind prima duminică a Postului Paștelui din acest an.

Românii au trei sărbători în aceeași zi. Pe 24 martie, anul acesta, se sărbătorește Înainte-prăznuirea Bunei Vestiri, Duminica Ortodoxiei și Sfântul Zaharia. 

Credincioșii merg la biserică în această zi, aprind lumânări și se roagă pentru sănătate. 

Înainte-prăznuirea Bunei Vestiri este ziua premergătoare celei în care Maicii Domnului i s-a arătat Arhanghelul Gavriil, vestindu-i că va primi în pântece pe Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Înainte-prăznuirea Bunei Vestiri este serbată în calendarul ortodox în data de 24 martie.

În ziua de 24 martie a fiecărui an, Biserica Ortodoxă marchează începutul Bunei Vestiri, Praznic Împărătesc ce amintește de momentul în care Fecioara Maria a primit vestea că Îl va naște pe Mesia așteptat de atâtea veacuri.

Cu o zi înainte de această mare sărbătoare a creștinătății (Ajunul Bunei Vestiri), pe lângă slujbele sfinților prăznuiți în ziua respectivă, se adaugă rugăciuni, cântări și lecturi care amintesc de Vestea cea Mare pe care Fecioara Maria a primit-o în cetatea Nazaretului iar în

 ziua odovaniei praznicului (ultima zi de prăznuire a sărbătorii), slujba se pune aproape la fel ca și în ziua însăși a praznicului (omițându-se doar paremiile și litia la Vecernie, polieleul și Evanghelia la Utrenie, iar Apostolul și Evanghelia de la Liturghie sunt ale zilei).

Pentru aceasta, uneori, slujba sfântului (sfinților) din acea zi se mută, adică se oficiază cu o zi mai înainte sau mai în urmă, după cum prevede Tipicul (carte care prevede modul de desfășurare al slujbelor) sau după cum rânduiește cel mai mare, potrivit newsweek.ro.

Comenteaza