Foto „Viața lui Isus în lumina evangheliilor” - Ecranizare inedită, disponibilă gratuit, în 224 de limbi și în 24 de limbaje ale semnelor

„Viața lui Isus în lumina evangheliilor” - Ecranizare inedită, disponibilă gratuit, în 224 de limbi și în 24 de limbaje ale semnelor
sursa - jw.org

RECENZIE: „Viața lui Isus în lumina evangheliilor”, Episodul 1 - „Motor, acțiune!”.

Martorii lui Iehova au realizat în studiourile proprii o producție de lungmetraj intitulată Viața lui Isus în lumina evangheliilor, care se estimează că va avea la final 1.000 de minute. Trailerul, de 1:33 minute, dar și primul episod, pot fi urmărite gratuit pe site-ul jw.org.

O abordare unică

De-a lungul istoriei cinematografiei mondiale, viața lui Isus Cristos a constituit subiectul multor producții de lungmetraj și seriale. În general, scenariile au urmărit viziunea artistică a producătorilor, fiind mai mult sau mai puțin bazate pe textul evangheliilor.

În acest peisaj divers, Martorii lui Iehova au lansat de curând primul episod al seriei de lungmetraj Viața lui Isus în lumina evangheliilor.

- „Materialele produse în trecut au la bază o singură carte biblică ori prezintă doar anumite episoade din viața lui Isus pe pământ. Seria «Viața lui Isus în lumina evangheliilor» va cuprinde evenimente din toate cele patru evanghelii, în ordinea în care s-au desfășurat. În plus, ea va include toate detaliile de care dispunem în urma cercetărilor efectuate până în acest moment.” (jw.org, Prezentarea seriei Viața lui Isus în lumina evangheliilor, februarie 2021)

- „Obiectivul nostru e acela de a lua un personaj [din Biblie] și de a-l transforma într-o persoană reală, pe care să o cunoaștem și să o iubim tot restul vieții.” (jw.org, Raport despre stadiul proiectului „Viața lui Isus în lumina evangheliilor - 2023”)

„Viața lui Isus în lumina evangheliilor” - Ecranizare inedită, disponibilă gratuit, în 224 de limbi și în 24 de limbaje ale semnelor

Aspectul unic al ecranizării lansate recent este dat de faptul că textul naratorului și replicile actorilor sunt luate aidoma din Evanghelii, aproape fără nicio adaptare.

Oricine dorește să verifice acuratețea scenelor și conformitatea lor cu textul biblic poate face acest lucru cu ajutorul unui ghid de referințe video, pus la dispoziție online, deocamdată doar pentru primul episod.

Preproducția

Etape. Această fază a durat trei ani, timp în care echipa de producție a coordonat:
·      cercetarea;
·      elaborarea scenariului scris;
·      realizarea desenelor ce urmau să ilustreze atmosfera și acțiunea;
·      realizarea ilustrațiilor digitale și a scenariilor animate, cu narațiune, dialog și muzică de fundal, necesare pentru evaluare și aprobare;
·      pregătirea decorurilor și a costumelor;
·      alegerea locațiilor de filmare în natură, care să fie similare celor din Iudeea secolului întâi, dar și suficient de aproape de zonele locuite, pentru ca echipamentele de filmare să poată fi duse cu ușurință;
·      proiectarea și construirea platoului istoric de filmare în exterior;
·      selecția și instruirea actorilor;
·      repetițiile și realizarea probelor de filmare;
·      producerea fundalului muzical;
·      altele.

Cercetare. Autenticitatea și veridicitatea pretind o muncă de cercetare atentă, intensă și laborioasă. Obiectivul urmărit a fost redarea cu cât mai multă fidelitate a evenimentelor descrise în evanghelii, a atmosferei din Iudeea secolului întâi, a autenticității și veridicității elementelor de arhitectură, îmbrăcăminte, încălțăminte și a multor alte detalii.

„Cei care fac cercetări se asigură că și cele mai mici detalii sunt corecte. De exemplu, poartă un anumit personaj încălțăminte sau umblă desculț?

Când ecranizăm o relatare biblică, ne asumăm o responsabilitate foarte mare. … Cercetarea joacă un rol esențial. Mai întâi, decidem ce relatare să prezentăm. Dar apoi nu ne putem limita la detaliile care apar în Biblie, în relatarea scrisă. Pentru a ecraniza un eveniment avem nevoie de amănunte suplimentare.

Pentru realizarea unei imagini se fac cercetări amănunțite din surse demne de încredere. Dar pentru a-i da viață e nevoie de și mai multe cercetări, astfel încât să surprindem toate perspectivele.” (jw.org, Prezentarea seriei Viața lui Isus în lumina evangheliilor, februarie 2021)

Scenariu. Preproducția a implicat și luarea unor decizii importante referitoare la pregătirea scenariului.

„Ne-am dat seama foarte repede că este necesar să comparăm relatările din cele patru evanghelii. În urma analizei, trebuie să decidem pentru fiecare eveniment în parte în care dintre cărți găsim cele mai multe detalii. Chiar dacă nu putem prezenta toate amănuntele din evanghelii, construim scenariul pe baza unei relatări principale, iar pe celelalte le folosim pentru a completa imaginea. ” (jw.org, Prezentarea seriei Viața lui Isus în lumina evangheliilor, februarie 2021)

Platou istoric de filmare în exterior, Australia. La puțin timp după aprobarea proiectului, Australia, țara unde urma să fie realizat platoul istoric de filmare în exterior și studioul de producție, a fost afectată de un dezastru natural după altul.
2019, septembrie: începe un sezon de incendii de vegetație cu focare fără precedent
2020, ianuarie: ploile torențiale produc inundații catastrofale
2020, martie: începe pandemia de Covid-19, cu închiderea granițelor și restricții de circulație

Martorii lui Iehova din Australia au fost nevoiți să acorde prioritate activităților de ajutorare în caz de dezastru, astfel că unele activități legate de proiect au fost amânate. Ulterior, însă, când pandemia de Covid-19 a luat amploare, întregul proiect a trebuit oprit pentru un timp. Când autoritățile au permis reluarea unor activități, cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară, proiectul a fost reactivat, iar platoul de filmare a fost în cele din urmă finalizat.

Măsuri de siguranță implementate pe durata pandemiei:
·       toate materialele de construcție achiziționate au trebuit să stea o perioadă în carantină, înainte de a putea fi duse la locația unde se construia platoul de filmare;
·       toți Martorii care se puneau la dispoziție pentru a susține proiectul intrau mai întâi în carantină;
·       toți lucrătorii au purtat măști și chiar costume de protecție, în funcție de munca efectuată.

Provocarea cea mai mare a constat în redarea aspectului învechit al clădirilor din secolul întâi folosind materiale din prezent. În Israelul antic, materialele de construcție obișnuite erau cărămizile din lut, calcarul, bazaltul și alte tipuri de piatră. Orașele arătau diferit, deoarece materialele de construcție disponibile erau diferite de la o zonă la alta. Lucrătorii au recurs la diverse soluții ingenioase, care să permită atingerea obiectivului.

„Viața lui Isus în lumina evangheliilor” - Ecranizare inedită, disponibilă gratuit, în 224 de limbi și în 24 de limbaje ale semnelor

Detalii interesante:
·       platoul constă în cinci locații istorice: Ierusalim (templul), Ierusalim (zonă de case), Cana Galileei, Capernaum (orașul și porțiunea unui țărm) și Nazaret;
·       lucrările prealabile au fost executate de firme de construcție;
·       toate celelalte lucrări au fost realizate de Martori ai lui Iehova din Australia;
·       au fost construite peste 100 de porți și uși, precum și peste 200 de ferestre, cu toate elementele tehnice de susținere;
·       a fost redat aspectul pereților de piatră învechită și expusă la intemperii sute de ani, pe o suprafață de circa 4 500 m2;
·       a fost aplicată tencuială pe o suprafață de aproximativ 7 000 m2.

„Eu vin din Israel și ce văd aici arată exact ca la mine acasă!” (declarație făcută de un furnizor care a văzut platourile de filmare)

„Viața lui Isus în lumina evangheliilor” - Ecranizare inedită, disponibilă gratuit, în 224 de limbi și în 24 de limbaje ale semnelor

Producția

Prima etapă a filmărilor la Episodul 1 s-a încheiat la 12 august 2022. După o scurtă întrerupere, a început a doua etapă, care a fost finalizată în următoarele luni. La început au fost filmate mai mult scene din interior, dar ulterior a putut fi folosit platoul istoric, astfel că au fost filmate și scenele din exterior.

Detalii interesante:
·       pentru redarea fundalurilor, au fost folosite tehnici virtuale de producție, inclusiv un perete video;
·       filmările au fost făcute în timp ce încă se lucra la platouri;
·       au fost folosite multe animale: oi, măgari, cămile, porumbei etc.;
·       unele scene au fost filmate chiar în Israel, în pustiul Iudeei.

Impactul

Ecranizarea te transpune în atmosfera din secolul întâi, dându-ți impresia că ești în mijlocul acțiunii. Iar interpretarea actorilor trezește sentimente și emoții profunde în privitori.

„Nu mai știu de câte ori mi-au dat lacrimile pe durata primului episod. Jocul actorilor, cadrul și fundalurile trezesc emoții profunde, mai ales când cunoști evangheliile și realizezi că tot ce vezi și auzi pe ecran respectă cu fidelitate consemnările biblice. Am văzut mai multe filme cu Isus de-a lungul vieții și multe dintre ele m-au emoționat. Dar acum e prima dată când am certitudinea că tot ce se derulează în fața ochilor este profund autentic.” (Martor al lui Iehova, 56 de ani)

Linkuri: Trailer (1:33 min.), Primul episod (71 min.), Ghidul de referințe video, Episodul 1 poate fi descărcat din pagina web în formatele 1080p, 720p, 480p, 360p și 240p.
Prin amabilitatea Departamentului de informații publice al Martorilor lui Iehova (birouldeinformatiipublice.ro@jw.org)

Comenteaza