Zeci de mii de pelerini, aşteptaţi la Mănăstirea Nicula
- Scris de Ziua de Cluj
- 13 Aug 2013, 22:31
- Religie
- Ascultă știrea
Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, a declarat, că pelerinajul de la Mănăstirea Nicula este cel mai mare din ţară, fiind aşteptaţi să participe credincioşi din ţară şi străinătate.
"Pelerinajul de la Mănăstirea Nicula, cu Hramul Adormirea Maicii Domnului, este cel mai mare din ţară şi aşteptăm şi în acest an zeci de mii de credincioşi din România, dar şi de peste graniţe. Pelerinii vin să participe la celebrările liturgice, dar şi să se închine icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Programul slujbelor va începe miercuri cu pelerinajul «La Nicula Colo-n deal», care va începe la ora 14.00, de la Biserica Sfântul Nicolae din Gherla, pe jos, până la Nicula. Pe parcursul traseului, aşa cum este tradiţia, credincioşii împreună cu ierarhii şi preoţii, cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, se vor ruga şi vor intona pricesne şi imnuri închinate Maicii Domnului", a spus Ivanov.
Potrivit acestuia, miercuri seară va avea loc oficierea Vecerniei cu Litie, iar de la ora 21.30, Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică şi purtată în procesiune, după care vor fi săvârşite Utrenia şi slujba Prohodului Maicii Domnului. "Joi, 15 august, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte Adormirea Maicii Domnului, începând cu orele 9.00, va fi oficiată Sfânta Liturghie Arhierească în sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, în frunte cu IPS Andrei, urmând să fie prezenţi şi episcopul Timotei al Spaniei şi Portugaliei, episcopul vicar Vasile Someşanul, al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, şi Ignatie Mureşanul, arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei. De asemenea, va lua parte şi protopopul românilor din Valea Timocului, părintele Bojan Aleksandrovici, însoţit de o delegaţie a românilor din Serbia", a mai spus purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului. Acesta a precizat că pentru pelerinii prezenţi se vor pregăti 16.000 de sarmale, dar şi cozonaci.
Consiliul Judeţean Cluj a anunţat, ieri, într-un comunicat de presă, că după oficierea Sfintei Liturghii de la Mănăstirea Nicula, va avea loc ceremonia publică de acordare a titlului de Cetăţean de Onoare al Judeţului Cluj - "Clujean de Onoare", părintelui Boian Aleksandrovici, protopop al Daciei Ripensis şi vicar al Timocului.
Titlul a fost aprobat părintelui Boian Aleksandrovici de către Consiliul Judeţean Cluj în luna mai "în semn de apreciere deosebită pentru ataşamentul şi angajamentul său constant faţă de promovarea identităţii culturale, lingvistice şi religioase a românilor din Serbia".
Procesiune greco-catolică de Adormirea Maicii Domnului
Şi greco-catolicii organizează un pelerinaj loa Nicula. Cu ocazia marii sărbători a Adormirii Maicii Domnului, Eparhia de Cluj-Gherla organizează Pelerinajul tradiţional la Nicula, continuând tradiţia marilor pelerinaje dinainte de anul 1948, anul scoaterii în ilegalitate a Bisericii Greco-Catolice. Programul începe miercuri, 14 august 2013, când Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, va conduce procesiunea, pe jos, de la capela greco-catolică din Gherla (cu plecarea la ora 16.00) până la biserica parohială din Nicula. Împreună cu Episcopul Eparhial, vor fi şi Mons. Mihai Todea, Vicar General, preoţi, credincioşi şi persoane consacrate. La sosirea în Nicula (ora 18.00) pelerinii vor fi primiţi de către Pr. Patriciu Sălăjan, parohul greco-catolic al Niculei, şi în continuare, va fi celebrată slujba Vecerniei, cu un cuvânt de învăţătură rostit de Episcopul Eparhial. În ziua marelui Praznic, joi, 15 august 2013, de la ora 10.00, în curtea bisericii parohiale din Nicula, Preasfinţia Sa Florentin şi preoţii prezenţi vor celebra Sfânta Liturghie Arhierească de sărbătoare, în cadrul căreia va avea loc şi o hirotonire preoţească. Referindu-se la pelerinajul tradiţional greco-catolic la Mănăstirea Nicula, PS Florentin a arătat: „Am încercat să reluăm tradiţia pelerinajelor ajunse la un apogeu în timpul Episcopului Iuliu Hossu. Este, desigur, doar un semn, un simbol a ceea ce a însemnat strălucirea pelerinajelor la Nicula, nu unde celebrăm acum Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului - în biserica parohială din localitate -, ci acolo unde ar trebui să ne aflăm, sus la Mănăstire. Îi mulţumim Bunului Dumnezeu care ne-a rânduit să fim şi în biserica parohială, îi încredinţăm, în rugăciune, Biserica şi pe toţi aceia care au nevoie de rugăciunea noastră".