Zeci de mii de pelerini merg la Nicula sa se roage la icoana făcătoare de minuni

Zeci de mii de pelerini merg la Nicula sa se roage la icoana făcătoare de minuni

În fiecare an, pe 15 august, atunci când Mănăstirea Nicula își serbează hramul, Adormirea Maicii Domnului, se strâng aici mii de pelerini din țară și de peste hotare, care se închină și se roagă în poienile din jurul bisericii.

Program slujbe

Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, va conduce în acest an, alături de Mitropolitul Innocentios Byakatonda de Rwanda şi Burundi, procesiunea aferentă tradiţionalul pelerinaj "La Nicula colo-n deal", ce va avea loc miercuri, de la biserica Sfântul Nicolae din Gherla, până la biserica de lemn din incinta Mânăstirii Nicula.

"Procesiunea va începe miercuri, 14 august, de la ora 12.00, de la Biserica Sfântul Nicolae, din parcul central al oraşului Gherla şi va continua pe jos până la biserica de lemn din incinta Mânăstirii Nicula. Procesiunea va fi condusă de către IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, care îl va avea alături pe Înaltpreasfinţitul Innocentios Byakatonda, Mitropolit de Rwanda şi Burundi. De la ora 18.00, pe altarul de vară al Mânăstirii va fi săvârşită slujba Vecerniei Mari şi a Litiei, iar de la ora 22.00, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică şi va fi săvârşită Slujba Utreniei şi Prohodul Maicii Domnului.Toate aceste slujbe de priveghere vor culmina cu procesiunea icoanei, în jurul orei 2.00", se arată în comunicatul de presă menţionat.

În ziua praznicului, tot pe altarul de vară, mitropoliţii Andrei şi Innocentios, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, vor săvârşi Sfânta Liturghie şi vor rosti pelerinilor un cuvânt de învăţătură.

Istoria mănăstirii

Nicula Mănăstirea de la Nicula face parte din topul celor mai frumoase mănăstiri din România. Este lăcașul de cult aflat la câțiva kilometri distanță de orașul Gherla, localitate Nicula, județul Cluj. Mănăstirea este cunoscută și ca unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale din spațiul românesc. Prima mărturie istorică ce atestă acest așezământ este legată de prezența unei biserici din lemn, cu hramul Sfânta Treime, ce datează din anul 1552. Între timp, biserica se reînnoiește între anii 1712-1714, însă are loc un incendiu în anul 1973, iar biserica este înlocuită cu o biserică din lemn. În anul 1659 nu mai este decât chinovie monahală, ci devine și școală împărătească, acolo unde copiii din satele vecine învățau lecții de la călugării care aveau misiunea de dascăli. În anul 1699, pe 15 februarie, mănăstirea Nicula iese din anonimat și devine unul dintre celebrele locuri alese de Maica Domnului. Icoana Maicii Domnului pictată de preotul ortodox Luca din Iclod avea să plângă pentru 26 de zile. Aceste eveniment a prevestit evenimentele ce au avut loc în jurul anului 1700, pentru întreaga Ortodoxie românească din Transilvania, dar și pentru viața monahală.

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula

Icoana în jurul căreia s-a dezvoltat pelerinajul, a fost zugrăvită în anul 1691, de către preotul Luca din Iclod. Este realizată pe scândură din brad, întărită cu două cingătoare de brad și are o grosime de doi centimetri. Icoana a ajuns prin mâna nobilului roman Ioan Cupșa, care a cumpărat-o de la preotul Luca și a donat-o mănăstirii. Potrivit unor militari austrieci, icoana Maicii Domnului a lăcrimat încontinuu între 15 februarie și 12 martie 1699. În ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, icoana făcătoare de minune este scoasă din biserică, în timpul slujbei Prohodului Maicii Domnului și se face înconjurul bisericii.

Cum ajungi la mănăstirea Nicula pentru pelerinajul din 15 august

Mănăstirea se află la 7 km de Gherla, județul Cluj. Din Cluj poți ajunge în Gherla cu mașina, aproximativ 30 de minute, sau cu trenul, aproximativ o oră. Din Gherla, de la gară până la mănăstire, poți merge cu autobuze care sunt puse la dispoziție la fiecare jumătate de oră sau chiar mai des. Dacă tot ajungi în oraș, îți recomandăm să vizitezi și cele mai frumoase obiective turistice din Cluj. Ți-am făcut un top al celor mai spectaculoase obiective de vizitat din apropiere, printre care și cele mai frumoase cascade din România.

Comenteaza