Medicul Lucan despre operaţia lui Alexandru Arşinel: "Dacă nu era supus intervenţiei acum, ajungea la dializă, lucru ce-l ţinea departe de scenă"

Medicul Lucan despre operaţia lui Alexandru Arşinel:
Actorul Alexandru Arşinel este al doilea român de peste 70 de ani care a suferit un transplant de rinichi. Organul provine de la un tânăr din Târgu Mureş care s-a sinucis.

Medicul clujean Mihai Lucan, șeful Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal de la Cluj, a declarat, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că operaţia a fost una dificilă din cauza vârstei actorului, dar şi a greutăţii acestuia.

"Alexandru Arşinel se afla încă de luni pe lista de transplant. La astfel de intervenţii contează foarte mult starea biologică a pacientului. A avut noroc că s-a potrivit cu donatorul. Mă bucur că am reuşit să aduc o rază de fericire în viaţa unui om care a dat atât de multe lucruri bune României. Dacă acest transplant nu era realizat acum, Alexandru Arşinel era nevoit să facă dializă, lucru ce l-ar fi ţinut departe de scenă", a spus medicul Mihai Lucan.

Alexandru Arşinel a dezvăluit cum se simte şi care au fost primele sale gânduri, după intervenţia chirurgicală suferită ieri, la Cluj.

"Am renăscut, astăzi e şi ziua mea, Sfântul Alexandru. Am reuşit pe cont propriu, datorită echipei minunate de la Cluj, care mi-au salvat funcţia renală. Eu am fost adormit, nu ştiu cum a decurs. După operaţie m-au adus la TI şi m-au pus faţă în faţă cu anestezistul şi, când am deschis ochii, mi-a cântat melodia pe care o cânt eu în reclame. Timp de patru cinci luni de zile voi face un tratament care să îmi crească imunitatea, ca organismul să nu respingă noul rinichi. Îmi continui activitatea, să mă bucur de teatru, familie şi nepoţi. Noi, românii, ne limităm la câteva plăceri fără ca să ne chinuim prea mult", a spus Arşinel.

După ce a jucat la Sala Savoy din Capitală în toate spectacolele stagiunii 2012 - 2013, după zecile de turnee efectuate în țară și străinătate și după ce a jucat în fiecare sâmbătă, în iulie şi august, la Teatrul de Vară "Herăstrău", în seria de spectacole "O seară la Revistă" din cadrul stagiunii estivale a Teatrului de Revistă "Constantin Tănase", spectacolele fiind transmise live de TVR2 - o premieră absolută după mai bine de 25 de ani -, starea de sănătate a marelui actor s-a înrăutățit.

Astfel, acesta a fost supus, ieri, unei intervenții chirurgicale complicate de transplant renal.

Actorul Alexandru Arşinel s-a născut pe 4 iunie 1939, în localitatea Dolhasca, judeţul Suceava. În anul 1962, el a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti.

Este vedetă a Teatrului de Revistă "Constantin Tănase" din Bucureşti, dar şi director al instituţiei. Alături de Stela Popescu, el a format un cuplu artistic celebru atât în ţară, cât şi în străinătate. Pentru activitatea lor, cei doi actori au fost răsplătiţi, în anul 2002, cu premiul special al UNITER pentru teatrul de revistă.

A jucat în filme precum "Ana şi... hoţul" (1981), "Miss Litoral" (1990), "Anotimpul iubirii", "În fiecare zi mi-e dor de tine", "A doua cădere a Constantinopolului" (1994), "Paradisul în direct" (1995), "Sexy Harem Ada-Kaleh" (2001).

În februarie 2004, Arşinel a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer.

În 1980, prof. univ. dr. Mihai Lucan a participat la efectuarea primului transplant renal din România, făcând parte din echipa condusă de profesorul Eugeniu Proca, împreună cu profesorul Anghel Popescu. Împreună profesorul Ralph Senner de la Clinica de Chirurgie Robotică din München, în anul 2003 a realizat prima nefrectomie laparoscopică pentru transplant asistată robotic și de telemedicină din lume. În anul 2004, profesorul Mihai Lucan a efectuat primul transplant combinat de rinichi și pancreas, iar în 2010 a efectuat în premieră în Europa de est primul transplant de rinichi de la un cadavru. Studiul său asupra procedurii de transplant renal încrucișat bazată pe alocarea stabilă a fost citat de savantul american Alvin Roth, răsplătit cu premiul Nobel pentru economie în 2012. De-a lungul carierei, el a efectuat zeci de mii de operații urologice și de intervenții endoscopice și laparoscopice, precum și mii de transplanturi renale. A fost decorat cu Ordinul "Steaua României" în grad de Comandor în anul 2000, cu ordinul "Meritul Sanitar" în grad de Mare Ofițer în anul 2006 și, recent, cu Ordinul Național "Steaua României" în grad de Mare Ofițer.

 

 

Comenteaza