Dezastru la rezidenţiat în Cluj: doi candidaţi pe 500 de locuri
- Scris de Ziua de Cluj
- 10 Oct 2013, 01:20
- Sănătate
- Ascultă știrea

Absolvenţii de Medicină de la Cluj fug de rezidenţiat în străinătate. 0,4% din absolvenţii din promoţia 2013 ai Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Iuliu Haţieganu şi-au depus dosarele pentru examenul de rezidenţat în primele două zile de înscrieri la Cluj-Napoca. Colegiul Medicilor Cluj (CMC) arată că această cifră e îngrijorătoare.
Săptămâna aceasta au început înscrierile la examenul de rezidenţiat. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, în primele două zile de înscrieri au fost înregistrate doar două dosare de concurs. La UMF au absolvit în acest an 1.129 de tineri.
"Pe domeniul medicină sunt 409 locuri, pe domeniul medicină dentară sunt 57 de locuri, iar pe domeniul farmacie, 20 de locuri. Până în acest moment (în a doua zi de înscrieri - n. red.) au fost depuse două dosare", au explicat reprezentanţii oficiali ai DSP Cluj. Ministerul Sănătăţii (MS) a scos la concurs în centrul de rezidenţiat de la Cluj-Napoca, 486 de locuri. "De obicei, tinerii se înscriu în a doua săptămână la rezidenţiat", a fost explicaţia şefului DSP, Dorina Duma.
Absolvenţii de medicină se pot înscrie la examenul de rezidenţiat până în 21 octombrie. CMC arată că aceste cifre sunt îngrijorătoare. "E dramatic dacă e aşa! Înseamnă că interesul este ca să-şi ia oricine diploma şi de a pleca, de a face rezidenţiat în Germania sau în Franţa. Ăsta este viitorul celebrului sistem sanitar: în câţiva ani o să vină să ne trateze pakistanezi, afgani, indieni", a arătat preşedintele CMC, Aurel Bizo.
El a punctat că e o problemă care ţine de sistemul de sănătate, care îi transformă pe tinerii rezidenţi în "carne de export". În România un medic rezident câştigă un salariu între 700 şi 900 de lei, iar venitul salarial lunar maxim poate ajunge la 1.200 de lei, în cazul gărzilor efectuate. "Haideţi să vă dau un exemplu: sunt medici specialişti care au specialitatea luată acum doi sau trei ani de zile. Ei încă nu au locuri de muncă. Muncesc pe unde apucă, pentru că la stat posturile sunt blocate. Nu se deblochează posturile", a punctat Bizo. În cazul unui medic specialist cu două specializări, şef de secţie şi cu grad de conferenţiar, venitul lunar net ajunge la 2.200 de lei.
Potrivit biroului de presă al UMF, toţi cei 1.129 de absolvenţi din promoţia 2013 şi-au luat examenul de licenţă şi, potrivit cursului normal, ar putea să se înscrie la examenul de rezidenţiat. Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate Cluj (CPSSC) va participa la Bucureşti la un marş de protest, în 2 noiembrie. Reprezentanţii săi spun că vor milita pentru stoparea exodului tinerilor medici. "Lumea trebuie să înţeleagă că nu milităm doar pentru creşterile salariale ale personalului medical, ci şi pentru stoparea exodului medicilor, prin aceste creşteri salariale, dar şi prin alocarea a 6% din produsul intern brut pentru sistemul de sănătate", a explicat preşedintele CPSSC, Aurel Bizo.
La marşul din capitală vor merge peste 400 de reprezentanţi ai medicilor şi ai asistenţilor clujeni. "Din sindicatul Sanitas vor participa 150 de persoane, iar din celelalte structuri încă 200-250", a subliniat secretarul coaliţiei clujene şi preşedintele sindicatului Sanitas Cluj, Ştefan Roman. Manifestările de protest ar putea culmina cu o gravă generală în sistem, în a doua jumătate a lunii noiembrie.