O nouă premieră medicală la Cluj VIDEO

O nouă premieră medicală la Cluj VIDEO
Clujul a ajuns din nou pe harta premierelor medicale din România, dar şi din Europa de Sud-Est. O echipă de medici de la Clinica de Gastro-entero-logie, condusă de profesorul Marcel Tanţău, a reuşit să revoluţioneze chirurgia laparoscopică. Cu ajutorul unui endoscop dotat cu o cameră video, medicii clujeani au operat o pacientă diagnosticată cu o boală gravă a esofagului. Datorită noii metode, pacienta a stat spitalizată doar 4 zile, nu are nici o cicatrice în urma operaţiei, iar recuperarea se face fără nici un fel de probleme, spun medicii.

Până acum, această afecţiune a esofagului, denumită Achalzie, putea fi tratată doar prin tehnici repetate de dilatări cu balon endoscopic sau printr-o intervenţie laparoscopică în urma căreia pacientul nu se refăcea în totalitate. Toate dezavantajele post operatorii dispar odată cu noua tehnică de chirurgie endoscopică, făcută cu un aparat modern în valoare de peste o sută de mii de euro la clinica Medicală III din Cluj-Napoca.

"Pacientul nu are nici o cicatrice, noi introducem pe gură endoscopul, facem o plagă în mucoasa esofagiană, pătrundem pe sub mucoasă, ajungem la muşchi, îl tăiem şi gata", a specificat Marcel Tanţău, medic primar gastroenterologie.

Lipsa banilor din sistemul sanitar face însă ca astfel de intervenţii să devină un lux. Iar un singur aparat performant, cum este acesta, nu este suficient la cele câteva sute de pacienţi care ajung zilnic la secţiile de gastroenterologie.

"Zilnic suntem depăşiţi de afluxul mare de bolnavi care vin din tot Ardealul şi nu doar din Ardeal, vin din sud şi chiar din Bucureşti şi nu ştim în perspectivă cum vom face faţă; mergeţi în Franţa, găsiţi pe coridor acolo câte 50-60 de endoscoape agăţate, noi avem 2-3", a menţionat profesorul Vasile Andreica, şeful secţiei Gastroenterologie II Cluj.

Dacă în spitalele mari din România s-ar face investiţiile minime necesare, nu ar mai fi nevoie ca pacienţii români să se opereze în clinici private din străinătate, pe cheltuiala statului. Mai ales că România nu duce lipsă de medici specialişti.

"Dacă la noi în ţară se fac nişte proceduri unice pentru România, atunci ar putea, în loc să cheltuiască mii de dolari să trimtă bolnavii la Viena, să doteze corespunzător centrele astea de performanţă", a arătat Oliviu Pascu, şef secţie Gastroenterologie I Cluj.

La clinica Medicală III din Cluj ajung anual peste o mie de pacienţi diagnosticaţi cu hemoragie internă. Iar medicii trebuie să se descurce cu doar 4 truse de endoscopie şi câteva tuburi endoscopice, deşi necesarul ar fi de câteva ori mai mare.

Reporter: Ancuţa STĂVAR

Imagine: Călin FEDELEŞ

Comenteaza