Policlinica fără plată din Cluj în pericol de a se închide
- Scris de REALITATEA TV Cluj
- 02 Dec 2013, 18:19
- Sănătate
- Ascultă știrea
Situația disperată în care se află policlinica în acest moment i-a făcut pe medicii de aici să pornească și o campanie de strângere de fonduri pentru a salva unitatea medicală de la moarte. Până acum mai bine de un an, policlinica era sponsorizată din ajutoare venite, în special de la o mănăstire creștină din Luxemburg. Acum însă situația s-a schimbat.
"Sunteți o țară din Uniunea Europeană care are suficiente resurse ca să nu moară oamenii de foame de aceea noi avem obligația ca resursele noastre să le dirijăm către țări precum Africa și Asia unde în fiecare zi mor mii de oamenii de foame", au menţionat reprezentanţii mănăstirii respective, conform lui Ioan Boilă, directorul Policlinicii Fără Plată.
Chiar dacă nu sunt plătiți, medicii clujeni lucrează cu aceeași pasiune, în speranța că cineva acolo sus, le va contoriza faptele. Este și cazul doctorului ORL-ist Băruța Gavril care, de mai bine de un an vine, săptămânal, și le acordă nevoiașilor din Cluj asistența medicală de care au nevoie, circa 16 ore pe lună
"Vin prin programare, dar mai primim și anumite cazuri de urgență pe care le putem rezolva; mai trebuie să faci probono ceva, nu numai sub aspectul profitului pentru că toate se întorc înapoi și cine știe, poate chiar ne câștigăm un loc în rai", a specificat Gavril Băruţa, medic ORL.
Costurile medicamentelor pentru cei 45 000 de pacienți înscriși în evidența policlinicii sunt considerabile, aproape 70.000 de euro pe an, și în plus de asta, cheltuielile ce țin de întreținerea clăririi trebuie să ele plătite către stat. Până în 2009 policlinica era ajutată cu medicamente de către o fundație din Franța, însă acest lucru nu mai este posibil.
"Noi acuma suntem obligați să cumpărăm medicamente pentru cei foarte, foarte nevoiași că sunt foarte săraci și nici nu sunt înscriși la casa de asigurări", a precizat Ioan Boilă.
Oamenii care trec pragul policlinicii sunt extrem de multumiți de asistența medicală pe care o primesc aici, motiv pentru care nu vor ca pe unitatea spitalicească să fie pus lacătul
"Având în vedere că nu am asigurare medicală și sunt student mie mi se pare foarte bună clinica asta pentru că ne ajută în anumite dificultăți. Dacă nu avem bani, nu strică să fie gratis", a precizat un clujean.
"Da și eu ce pensie am, am ajuns aici; te programează dupa câteva săptămâni, pe când sus, la Recuperare, după 7 luni", a specificat o altă persoană.
"Pe mine mă ajută foarte mult. vin des la pansamente; mă tratează foarte bine, este excelent", a menţionat un bărbat.
Policlinica fără plată din Cluj-Napoca funcționează încă din anul 1994, iar de atunci și până în prezent s-au făcut peste 120.000 de consultații. Momentan, la Policlinica fără plată, lucrează în regim de voluntariat 20 de medici clujeni.