Campanie gratuită de testare a sănătăţii inimii, în Parcul Central

Campanie gratuită de testare a sănătăţii inimii, în Parcul Central
În perioada 7-12 octombrie, clujenii îşi vor putea testa gratuit starea de sănătate a inimii într-un cort special amenajat în Parcul Central.

La punctul de informare, organizat în cadrul campaniei naţionale de depistare precoce a fibrilaţiei arteriale "Parcurile inimilor fericite", cetățenii vor putea beneficia de evaluări gratuite ale riscului cardiovascular, precum electrocardiograma, măsurarea tensiunii arteriale sau a pulsului. Medicii prezenți le vor face  și recomandări cu privire la cele mai bune modalități prin care pot avea o inimă sănătoasă.

De asemenea, în apropierea acestuia va fi amplasată o inimă 3D de doi metri cu ajutorul căreia cei care vro trece prin zonă vor putea vedea cum funcționează acest organ vital, respectiv care este impactul fibrilației atriale asupra inimii.

"Fibrilația atrială este una dintre una dintre cele mai frecvente tulburări de ritm cardiac, fiind prezentă în special la persoanele în vârstă. Este o afecțiune de multe ori fără simptome, în care inima bate neregulat şi nu poate pompa la fel de mult sânge ca una normală, în care ritmul este regulat. Nediagnosticată la timp și netratată, poate conduce la accident vascular cerebral, o afecțiune cu urmări grave și uneori chiar fatale. În România, se estimează că aproximativ 200.000 de oameni suferă de fibrilație atrială", au transmis organizatorii evenimentului.

Campania națională „Parcurile Inimilor Fericite" este o inițiativă a Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Societății Naționale de Medicina Familiei, Societății Române de Cardiologie și Societății de Neurologie din România, la care Direcția de Sănătate Publică Cluj este partener local.

Demersul își propune să evalueze riscul cardiovascular şi să informeze cetățenii cu privire la fibrilaţia atrială. După Cluj-Napoca, caravana va sosi în octombrie la Timișoara și București.

Comenteaza