5.597 de cadre medicale din România s-au îmbolnăvit de COVID-19, iar 28 au murit

5.597 de cadre medicale din România s-au îmbolnăvit de COVID-19, iar 28 au murit
| Foto: Hepta

Peste 6% din bolnavii de COVID-19 din România lucrează în sistemul medical. Cei mai mulţi angajaţi din spitale şi cămine de bătrâni au făcut forme mai grave ale bolii. Spitalele nu au infrastructura necesară pentru a putea preveni infectările.

6,3 la sută din bolnavii de COVID din România sunt angajaţi în sistemul de sănătate. La fel de mulţi ca în Italia, dar procentul este dublu faţă de cel din China, de exemplu, spune Viorel Rotilă, managerul Federaţiei “Solidaritatea Sanitară”. 28 dintre cadrele medicale infectate cu SARS-COV-2 au murit.

Ani lucrează ca infirmieră la un cămin de bătrâni din Dolj. Acum este unul dintre bolnavii de Covid-19. Pentru că are şi alte boli, acum a făcut complicaţii ale bolii, scrie Mediafax. "Am avut următoarele simptome: sufocare, tuse, durere de oase, dureri de muşchi, tahicardie, temperatură 38,5, dureri de spate, dureri de rinichi, cu care am rămas şi acum.”

Angajaţii din sănătate fac forme mai grave ale bolii faţă de alţi pacienţi, spune medicul infecţionist Adrian Marinescu. Iar una dintre cauze ar fi că spitalele nu au infrastructura necesară pentru a putea preveni infectările, consideră Viorel Rotilă, managerul Federaţiei “ Solidaritatea Sanitară”.

"Personalul medical face mai frecvent forme mai severe tocmai pentru că e vorba de încărcătura virală mare. Şi mai este o explicaţie prin faptul că ei vin în contact cu virusul de un număr mare de ori, şi atunci este o însumare a încărcăturilor”, spune Adrian Marinescu, medic infecţionist.

"Ce generează o asemenea situaţie, în toate statele? E simplu de înţeles. Probabilitatea mult mai mare ca pacienţii infectaţi să se prezinte într-o unitate sanitară. Primul aspect.(...) Spitalele nu au circuite pentru această infecţie. Sau, pandemia nu le-a găsit pregătite cu circuitele adecvate", avertizează Viorel Rotilă, managerul Federaţiei “Solidaritatea Sanitară”. 

 

Comenteaza