A fost confirmat primul caz de gripă aviară H3N8 la om

A fost confirmat primul caz de gripă aviară H3N8 la om

China a confirmat primul caz de gripă aviară H3N8 la om. Un copil în vârstă de patru ani a fost testat pozitiv după ce a fost internat la începutul lunii aprilie cu febră şi alte simptome.

Tulpina H3N8 a fost depistată la un băiat în vârstă de 4 ani, însă autorităţile sanitare din China au declarat că riscul de transmitere de la o persoană la alta este redus, informează miercuri AFP.

Familia pacientului creşte pui şi locuieşte într-o zonă în care sunt prezente raţe sălbatice.

Băiatul a fost infectat direct de păsări, a precizat Ministerul Sănătăţii, adăugând că nu s-a constatat "nicio anomalie" în urma testelor efectuate asupra persoanelor apropiate pacientului, transmite Agerpres.

Despre tulpina H3N8 se cunoaşte că infectează caii, câinii şi focile, însă nu fusese detectată anterior la om. Potrivit ministerului, cazul băiatului rezultă dintr-o "transmitere punctuală interspecii", iar riscul de contagiere pe scară largă este redus.

Ministerul a transmis totuşi locuitorilor să nu se apropie de păsările moarte sau bolnave şi să meargă la medic în caz de febră sau simptome respiratorii.

Cazurile de transmitere a gripei aviare de la om la om sunt extrem de rare.

Tulpinile H5N1 şi H7N9, detectate în 1997, respectiv 2013, au fost cauzele principale ale cazurilor umane de gripă aviară, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA (CDC).

Potrivit unui studiu american publicat în 2012, tulpina H3N8 ar fi provocat pneumonie fatală la peste 160 de foci de-a lungul coastelor americane în anul precedent. 

Comenteaza