A fost identificată o genă care ajută celulele canceroase să se răspândească în corp

A fost identificată o genă care ajută celulele canceroase să se răspândească în corp

Un nou studiu condus de un grup de cercetători americani a identificat o genă a cărei expresie conferă un avantaj de creștere celulelor canceroase metastatice, care provoacă 90% din decesele cauzate de cancer.

Echipa a arătat că reducerea la tăcere a acestei gene în modele de cancer de laborator a împiedicat creșterea și răspândirea celulelor metastatice. 

Celulele canceroase metastatice, care cauzează aproximativ 90% din decesele prin cancer, trebuie să depășească numeroase obstacole pentru a se răspândi de la o tumoră primară prin fluxul sanguin și a ajunge în diferite alte țesuturi pe care le colonizează.

Un nou studiu condus de cercetători de la Centrul american de cancer Mass General a identificat o genă a cărei expresie conferă acestor celule un avantaj de înmulțire, scrie 360medical.ro.

Din punct de vedere mecanic, expresia genei permite celulelor canceroase metastatice să provoace modificări în mediul înconjurător, astfel încât să se dezvolte în noi zone din organism. Descoperirile au fost publicate marți, în revista Nature Cell Biology.

„Rezultatele noastre sugerează căi terapeutice potențial noi pentru a viza în mod specific cancerul metastatic”, a declarat într-un comunicat autorul principal dr. Raul Mostoslavsky, directorul științific al centrului de cancer de la Mass General.

Dr. Mostoslavsky și echipa sa au comparat mai întâi modelele de expresie a genelor în tumorile primare față de cele metastatice la șoareci cu cancer pancreatic sau cancer de sân.

După ce au identificat diverse gene a căror expresie a crescut în celulele tumorale metastatice, cercetătorii au redus la tăcere fiecare genă în parte și au constatat că reducerea genei Gstt1 nu a avut niciun efect asupra celulelor tumorale primare de la șoareci, dar a lipsit celulele canceroase metastatice de capacitatea lor de a crește și de a se răspândi. De asemenea, a blocat creșterea celulară în două linii celulare de cancer pancreatic uman derivat metastatic.

Gena Gstt1 codifică o enzimă care este membră a unei superfamilii de proteine implicate, printre alte funcții, în protejarea celulelor de toxine.

Studii de până acum au indicat faptul că enzima Gstt1 determină celulele canceroase metastatice să modifice și să secrete o proteină numită fibronectină, care este importantă pentru a ajuta celulele să se atașeze la matricea extracelulară, o rețea mare de proteine și alte molecule care înconjoară, susțin și dau structură celulelor și țesuturilor din organism.

Cercetătorii au descoperit că gena Gstt1 modifică matricea care înconjoară celulele metastatice, astfel încât acestea „să se poată dezvolta în aceste nișe străine”, a explicat dr. Mostoslavsky.

Descoperirile ar putea duce la noi strategii de tratare a cancerului metastatic și ar avea un impact deosebit pentru pacienții cu cancer pancreatic.

Comenteaza